SKMA Nyhetsbrev oktober 2022

I Aktuellt i SVT den 13 september, två dagar efter valet, debatterade SKMA:s ordförande Willy Silberstein och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, om och hur SD:s ökning och förstärkta inflytande kan påverka legitimiteten för rasistiska uppfattningar och handlingar i den svenska offentligheten.

Willy Silberstein beskrev det ökade stödet för SD som skrämmande. Det är ett parti, påminde han, grundat av nazister och med kandidater som ger uttryck för antisemitism, islamofobi och rasism. Han hänvisade också till SD-riksdagsledamoten Björn Söders påståenden om att judar och andra minoriteter inte är svenskar.

Den snabba tillvänjningen till och alltmer utbredda tystnaden inför partiets åsikter och retorik är farlig, hävdade Silberstein. När medier som Expo och Expressen inför valet rapporterade om hundratals SD-kandidater som hade kopplingar nazistiska och högerextrema grupper eller spred antisemitiska och antimuslimska budskap väckte det ingen större reaktion, sade han.

Willy Silberstein i Aktuellt den 13/9 2022. Skärmavbild från SVT.

Silberstein pekade också, bland annat med hänvisning till ökningen av rasistiskt motiverade hatbrott i USA efter valet av Trump och i Storbritannien efter Brexit-kampanjen, på risken för att det rasistiska våldet ska öka i Sverige. ”Jag tror att det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter i det offentliga rummet.”

PM Nilsson delade inte denna bedömning och hävdade att SD idag inte är ”ett särskilt radikalt parti”.

Twitter gick Björn Söder till hårt angrepp mot Willy Silberstein och public service. ”Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skrev han.

Söders uttalande mötte stark kritik från många håll och uppmärksammades även i internationella medier. Men Söder fick också stöd, bland annat i en artikel den 14/9 på den SD närstående sajten Samnytt. Artikeln genererade ett stort antal kommentarer varav många var öppet antisemitiska. Enligt tidningen Syre, som granskat och dokumenterat inläggen i Samnytts kommentarsfält, fanns några timmar efter publiceringen över 50 inlägg som uttryckte judehat och nazism.