SKMA Nyhetsbrev oktober 2022

Gerald Nagler gick bort i juli, 92 år gammal. Han var en ledande människorättsaktivist och hade ett djupt engagemang för arbetet mot antisemitism och rasism.

Gerald Nagler. Foto Civil Rights Defenders

Gerald Nagler grundade tillsammans med sin hustru Monica Nagler Wittgenstein Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter 1982 och var organisationens ordförande mellan 1992 och 2004. Han var även medgrundare av den Internationella Helsingforsfederationen där han ledde arbetet som generalsekreterare under 10 år. Svenska Helsingforskommittén bytte senare namn till Civil Rights Defenders och sedan 2004 var Gerald Nagler organisationens hedersordförande.

Gerald Nagler var även medgrundare av Svenska kommittén mot antisemitism 1983, också här tillsammans med hustrun Monica. Han var medlem i SKMA fram till sin bortgång och var under flera perioder styrelseledamot i organisationen, senast mellan 2016-2019. Han var starkt engagerad i SKMA:s verksamhet och spelade med sin kunskap, klokskap och långa erfarenhet en viktig roll för kommitténs arbete för att upplysa om och motverka antisemitism och rasism, och stärka kunskapen om Förintelsen. Ett generöst stöd från Gerald och Monica Naglers Stiftelse har också möjliggjort de årliga konferenser om antisemitism som SKMA i samverkan med Forum för levande historia arrangerat sedan 2015. Gerald Nagler var därtill medgrundare av organisationen Judisk kultur i Sverige.

– Det är lätt att bara se de imponerande och förutseende insatser som Gerald gjorde i sin kamp för mänskliga rättigheter och i kampen mot rasism. Men Gerald Nagler var också en helt fantastisk person. Han var ytterst varm, omtänksam och charmerande, alltid helt närvarande i samtal runt en rad olika ämnen, engagerad och kvick. Vi är många som kommer att sakna honom, säger Willy Silberstein, ordförande för SKMA.