I en intervju i SvD 17 oktober med författaren Göran Rosenberg ges en vilseledande bild av SKMA:s agerande i ett fall som gällde en överläkare på Karolinska sjukhuset som anklagats för att ha uttryckt sig antisemitiskt och diskriminerat judiska läkare. Överläkaren hade bl.a. spritt fyra bilder på Facebook som sades vara antisemitiska. SKMA:s ansåg inte som påstås i intervjun med Rosenberg att alla fyra bilder var antisemitiska. Kommitténs bedömning var att två av dessa, som jämställde eller associerade Israel och dess politik med Nazityskland, hade antisemitiska undertoner. ”Liknelser mellan Israel och Nazityskland ingår i samtida antisemitiska diskurser, där judar ofta direkt eller indirekt pekas ut som dagens nazister”, skrev SKMA. Vad gäller de två andra bilderna menade SKMA att de ”kan tolkas som angrepp på Israel och FN/världssamfundet, och kan vara osmakliga och problematiska på en rad olika sätt utan att nödvändigtvis vara antisemitiska.”
Enligt intervjun i SvD ansåg Rosenberg att ”enbart en av de fyra bilderna hade antijudiska avsikter, och han underströk att de hade publicerats i samband med det blodiga kriget i Gaza 2014, och därför skulle kunna tolkas som en kritik av Israel, snarare än judehat.” Bilder kan tolkas olika, men vi delar inte uppfattningen att antisemitiska motiv upphör att vara antisemitiska om Israels regering agerar på ett sätt som är klandervärt eller därför att avsändaren genom att förmedla antisemitiska troper säger sig kritisera Israels politik. Av samma skäl anser SKMA att bilder och budskap som uttrycker rasism mot svarta eller muslimer och araber inte upphör att vara rasistiska därför att t.ex. Etiopien eller Marocko agerar klandervärt, eller därför att avsändaren genom att sprida rasistiska budskap menar sig kritisera dessa staters politik.
Göran Rosenberg säger i intervjun också att frågan om antisemitismen alltför ofta instrumentaliseras och politiseras. Det har Rosenberg helt rätt i, och det är något som också SKMA återkommande har kritiserat och efter bästa förmåga försöker motverka. Vi anser emellertid inte att motmedlet mot denna tendens är att bortförklara eller rationalisera antisemitiska uttryck som kritik av Israel.
SKMA