2018 fick Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ett regeringsbidrag för en omfattande utbildningssatsning om Förintelsen, antisemitism och rasism. Det är andra gången som SKMA fått ett bidrag av detta slaget, 2014-2016 genomfördes en liknande regeringsstödd utbildningssatsning. Utbildningarna inom satsningen, som kallas ”Hågkomstprojektet”, består av för- och efterseminarier samt en studieresa till Förintelsens platser i Polen.

Satsningen riktas främst till elever och lärare på högstadieskolor runt om i landet. I varje grupp blandas deltagare från olika skolor på en ort eller i ett område.

Hittills har sammanlagt över 1 500 personer från över 200 skolor utbildats i projektet. Efter att alla deltagare genomgått grundutbildningen erbjuds både elever och lärare möjligheten att delta i fördjupande fortbildningar. Denna film spelades in under en sådan fortbildning hösten 2020.

Klicka här för direktlänk till filmen på Vimeo

Fotograf: Jenny Larsson Wallin