SKMA Nyhetsbrev juni 2021

I mars avslöjade en SVT-reporter hur den radikalislamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir försöker värva anhängare i Järvaområdet i Stockholm. Reportern hade varit med på ”lektioner” hemma hos rörelsens ledare där det bl.a. påstods att judarna ligger bakom kvinnlig frigörelse för att tjäna pengar på att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden.

Skrämavbild från svt.se

Att jämställdhet sas vara resultatet av giriga judars ränksmideri förvånar inte. Likt för andra radikala islamistiska rörelser är myten om en global judisk sammansvärjning central för hur Hizb ut-Tahrir ser på och beskriver världen samt allt i den som man vänder sig emot, t.ex. kvinnors rättigheter. Det finns gott om exempel på hur man spridit antisemitism.

Som 2002, då rörelsens ledare i Danmark sa sig vara offer för en ”judisk konspiration” efter att han dömts för hets mot folkgrupp för spridandet av flygblad som uppmanade muslimer att döda judar. 2010, i samband med demonstrationer efter Israels bordning av Ship to Gaza, uppmanade Hizb ut-Tahrir i Bangladesh muslimska arméer att ”lära judarna en läxa” och ”bekämpa dem, utplåna deras enighet och rena jorden från deras smuts”. I Tyskland har Hizb ut-Tahrir förbjudits bl.a. på grund av rörelsens antisemitism.