Skärmavbild från svt.se, innan att texten redigerades.

I går, den 7/4, rapporterade SVT om att Ingrid Carlqvist och Maria Celander i höstas anmäldes för hets mot folkgrupp pga. ett inlägg på deras hemsida, att de friades i tingsrätten, men att fallet nu tas upp igen i hovrätten. Att Carlqvist anmälts för hets mot folkgrupp förvånar inte, som SKMA, Expo och andra många gånger belyst är hon är en av Sveriges mest ökända högerextremister.

Carlqvist har bland mycket annat förnekat Förintelsen, spridit antisemitiska konspirationsteorier, propagerat för att man ska förbjuda islam och avskaffa kvinnlig rösträtt, samt krävt att regeringen åtalats för folkmord på ”den vita rasen”. Hon var tidigare med och startade den rasistiska nättidningen Dispatch International, som stod Sverigedemokraterna nära och spreds i massupplagor av partiet. På senare år har hon bland annat varit med och grundat och suttit i styrelsen för den antisemitiska och rasideologiska organisationen Det fria Sverige samt öppnat för samarbete med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Expos Jonathan Lemans tweet om SVT:s artikel.

Men inget av detta framgår i SVT:s artikel om Carlqvist. Det står förvisso att hon var med och startade den antimuslimska organisationen Tryckfrihetssällskapet 2012, men Carlqvist presenteras endast som ”journalist och författare” som ”profilerat sig i islamkritiska frågor”. Att Carlqvists och Celanders hemsida är full av rasism och konspirationism framgår inte heller. Efter att Expos Jonathan Leman kritiserat formuleringarna har SVT gjort mindre ändringar i texten, men den hets mot muslimer, judar och andra minoriteter som Carlqvist under åratal ägnat sig åt och som blott är en enkel googling bort omnämns fortfarande inte alls. Tyvärr är det inte första gången detta händer. I november 2020, efter att Carlqvist och Celander friats i tingsrätten, presenterade SVT också Carlqvist som en ”journalist” med förkärlek för ”islamkritiska” frågor.

Oavsett om det handlar om dålig research eller en rädsla för att tala klarspråk och någon slags strävan efter en absurd ”neutralitet” (eller både och) är det beklämmande och oroväckande att SVT framhärdar i att reducera en av landets mest ökända högerextrema hatspridare till ”islamkritiker” och en vanlig ”journalist” bland andra.

SKMA