SKMA Nyhetsbrev mars 2021

Den 3 januari uppmärksammade Sydsvenskan att utredningen kring antisemitiska hatbrott i Lund 2018–2019 lagts ner. Åren 2018–2019 innebar en våg av aktivitet i staden från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Förutom propaganda och gatubråk förekom flera mordhot, ett försök till mordbrand och en fullt genomförd mordbrand mot en judisk kvinnas hem.

I en intervju med Sydsvenskan menade Zandra Brodd, dåvarande gruppchef för polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Malmö, att stora resurser satsades på att utreda brotten i Lund. Men att utredningen lades ner i brist på bevis.

Skärmavbild från Sydsvenskan.

Nedläggningen av utredningen fick kritik av bland andra Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig, som i en intervju med Sydsvenskan ifrågasatte hur prioriterade hatbrott egentligen är av polisen. SKMA:s ordförande Svante Weyler var också kritisk, både till nedläggning av utredningen och till hur den skötts. Under utredningsarbetet hade han tät kontakt med brottsoffret och utredarna, för att markera hur allvarligt SKMA såg på det inträffade och för att förmedla tips och material som kunde hjälpa utredningen framåt. I en intervju med Sydsvenskan kritiserade Svante Weyler vad han uppfattar som en senfärdighet från polisens sida t.ex. när det gällde att förhöra personer ur NMR:s kärna i Lund.

I intervjun menade Svante Weyler också att det är märkligt att utredningen läggs ned när den judiska kvinnan fortfarande lever under hot. Hade hon varit hemma så hade hon inte levt idag, underströk han: ”Det här attentatet är ett försök till mord. Och mördarna har gett sig till känna efteråt, eftersom det fortsatt att komma hotbrev. Jag ser det här som ett pågående mordförsök.”

Mathan Shastin Ravid