Ledaren publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2020

En vanlig vecka i Svenska kommittén mot antisemitism: Mathan Shastin Ravid, kanslichefen, berättar närmast uppsluppet om en utbildningshelg med ungdomar i Stockholm (inte för ämnets skull utan för ungdomarnas entusiasm); Lena Jersenius, utbildningsansvarig, håller tillsammans med vår pedagog Niclas Blom i ett fulltecknat lärarseminarium om judiskt motstånd under Förintelsen i samarbete med Yad Vashem i Jerusalem; styrelsen diskuterar utredningen om Förintelsemuseet; vi beslutar att minnesstunden över offren för Novemberpogromen måste ske digitalt i år; jag får glädjen att ringa upp årets ELSA-pristagare Patrik Hermansson och Jenny Strindlöv som kvitterar min glädje med stor tacksamhet över uppmärksamheten.

Just den här veckan: inga nya demonstrationer med antijudiska slagord i Malmö, inga terrorattentat mot judiska mål i Europa eller USA, bara rapporter om att den förre Labourledaren Jeremy Corbyn stängts av från det parti han nyss ledde för att han inte ens nu kan erkänna grova misstag i partiets arbete mot antisemitismen i de egna leden.

Men varje vecka: konspirationsteorierna på nätet, alltid med en kärna av antisemitism. Den här hösten gödda av groteska inslag i en amerikansk valkampanj liksom av en politisk exploatering av coronapandemin.

För att kunna göra
det rustar vi oss.
Det måste ske med
er hjälp.

Här en kliché: SKMA drömmer om dagen då arbetet är över, kansliet kan stängas, papperen sorteras och lämnas till arkiv och forskare. Det finns inget idag som tyder på att vi är närmare den dagen nu än för snart fyrtio år sedan då kommittén bildades. Det är därför vi blir nedringda varje gång det sker ett påhopp på judar i Sverige, eller någon avslöjas med ett nattliv på nätet fyllt av antisemitiska utfall.

Vi vill kunna fortsätta att svara när telefonerna ringer i framtiden, oavsett om det handlar om lärare som vill ha mer kunskap om antisemitismen, skolklasser som vill ha en föreläsning om antisemitiska kodord och andra företeelser i konspirationsteoriernas mörka värld, regeringen som vill satsa på hågkomstresor till Förintelsens platser i Polen, eller journalister som vill ha vår syn på antisemitismens oroväckande avtryck i samtiden. Vi vill kunna fortsätta sprida kunskap om antisemitism bland annat genom undervisningsmaterial, nyhetsbrev och sociala medier.

För att kunna göra det rustar vi oss. Det måste ske med er hjälp. Målet är en långsiktigt stabil ekonomi. Förutom vissa utbildningsprojekt är SKMA en helt och hållet privat finansierad verksamhet. Vi vågar påstå att vi driver den rationellt och effektivt. Ett litet kansli med i snitt tre anställda, en styrelse som arbetar pro bono. Varje skänkt krona vinner sitt verkliga värde i våra händer, det vågar vi lova.

Svante Weyler
Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)