SKMA Nyhetsbrev december 2020

Den 10 november, i samband med minneshållandet av Novemberpogromen 1938, arrangerade SKMA i samverkan med Forum för levandet historia och med stöd av Gerald och Monica Naglers stiftelse ett digitalt seminarium med syftet att fördjupa kunskapen och diskussionen om auktoritära strömningar, konspirationsteorier och antisemitism då och nu – och förstärka arbetet mot antidemokratiska, antijudiska och rasistiska idéer och yttringar. Seminariet inleddes med ett tal av den prisbelönta författaren Agneta Pleijel (läs hennes tal här).

Richard J. Evans.

Därefter följde en föreläsning av den framstående brittiske historikern Richard J. Evans. Han talade om radikalnationalism, populism, konspirationsteorier och antisemitism i Europa och USA – och jämförelser med 1930-talet (läs ett referat av Evans föreläsning här).

Två dagar senare, den 12 november, delade SKMA ut 2020 års ELSA-pris till researchern Patrik Hermansson och journalisten Jenny Strindlöv för deras infiltrationer och granskningar av den högerextrema Alt-Right-rörelsen. En intervju med pristagarna går att läsa här.