SKMA Nyhetsbrev december 2020

I oktober släppte Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en ny rapport om antisemitism i sociala medier. Undersökningen baserades på ca 2,5 miljoner engelskspråkiga inlägg om judar eller judiskhet på plattformarna 4chan/pol/, Gab, Reddit och Twitter under sex månader år 2019. Resultaten visar att nästan 35 % av inläggen innehöll antisemitiska stereotyper eller fientlighet mot judar. – Det är framför allt stereotyper om judars makt och oärlighet som förekommer. Dessa stereotyper kan man se i flera av de konspirationsteorier som cirkulerar på internet och i sociala medier, sa Katie Cohen, forskare på FOI, i ett pressmeddelande.

I en intervju med SR (6/10) underströk Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig att studier av detta slag måste användas av polisen och beslutsfattare för att ställa högre krav på de som driver den här typen av sociala medieplattformar.