SKMA Nyhetsbrev oktober 2020

I september avslöjade Expo att Mari Herrey, styrelseledamot för Sverigedemokraterna i Mölndal och nämndeman för partiet i Göteborgs tingsrätt, på sitt Twitterkonto spridit rasism, antisemitiska konspirationsteorier och vit makt-propaganda. Bland annat har hon beskrivit svenskar med mörk hudfärg som icke-svenskar.

Herrey har även spridit den i högerextrema grupper vanliga antisemitiskt färgade propagandan om att västvärlden hotas av en global konspiration ledd av George Soros. I en tweet som hon vidareförmedlat påstås att Black Lives Matter styrs av Open Society Foundations som sägs vara ”George Soros livsverk för att förstöra västvärldens nationer o kultur o ekonomi”.

Efter avslöjandet utreddes Herreys lämplighet som nämndeman av lagmannen Johan Kvart vid Göteborgs tingsrätt. Kvart säger i en intervju med Expo att han ser allvarligt på de budskap Herrey spridit men att han accepterat hennes ”förklaring” att hon varit naiv och inte förstått vad hon gett uttryck för och spridit, och därför kan fortsätta som nämndeman.

Kvarts beslut har fått hård kritik av bl.a. juristen Johan Nordqvist vid Juridikfronten. I Expo skriver han: ”För den som följt Herrey på Twitter är det tämligen svårt att se hur naivitet och okunskap kan förklara det mönster som framträtt. Hon har i mer än två års tid regelbundet delat material från högerextremister och gett uttryck för uppfattningar som ter sig svårförenliga med den statliga värdegrunden. I ett inlägg gjorde Herrey åtskillnad mellan ’mörka’ och ’svenskar’. Det finns all anledning att fråga sig om hon gör åtskillnad mellan människor på samma grund även som nämndeman. Om rättvisan ska vara blind kan inte de som ansvarar för rättsliga institutioner blunda för rasism i de egna leden. Det har Johan Kvart valt att göra.”

Enligt uppgifter i Expressen har SD öppnat ett uteslutningsärende mot Herrey. Nyligen rapporterade Expo att ytterligare en SD-politiker i Mölndal, kommunfullmäktigeledamoten Thomas Olin, delat vit makt-propaganda på Twitter. Efter avslöjandet avsade sig Olin sina politiska uppdrag. Vidare avslöjade Expressen i september att SD-politikern Dennis Askling, då anställd på SD:s riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge, i en chatt givit uttryck för grov rasism och använt nazistiska hälsningsfraser. SD:s ledning tog avstånd från Asklings uttalanden och även han lämnade sina politiska uppdrag.