SKMA Nyhetsbrev oktober 2020

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är fortfarande är den största organisationen inom den svenska radikalnationalistiska miljön men den nätverksbaserade alternativhögern har under senare år lyckats nå ut med sin propaganda både i Sverige och i andra länder. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige” som tagits fram av Försvarshögskolan (FHS) på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism vid Brå.

Magnus Ranstorp.
Foto: Susanna Persson Öste, TT/FHS

Ideologi och propaganda från NMR och alternativhögern överlappar till stora delar. Budskapet handlar i båda fallen om bland annat ras-separatism och konspiratoriska föreställningar om en stundande samhällskollaps samt att ”folket” och ”kulturen” är på väg att utrotas av yttre fiender, säger Magnus Ranstorp som tillsammans med Filip Ahlin, båda verksamma vid FHS, varit ansvarig redaktör.

Rapporten beskriver alternativhögern som en amorf nätverksbaserad konstellation bestående av ideologer, aktivister och ”influencers” i sociala medier. Anhängare samlas kring metanarrativ som i olika grad betonar teorier om etnopluralism och ”folkutbyte”, i vissa fall sammanvävt med antisemitiska konspirationsteorier. Dessa budskap paketeras skickligt genom användning av humor och ironi förklädd i memes eller andra interna symboler med det uttryckliga målet att radikalisera samhällsdebatten.

Enligt rapporten har NMR en begränsad räckvidd och är på en övergripande nivå inte systemhotande, men enskilda medlemmar kan genomföra dåd i syfte att ändra den nuvarande samhällsordningen. Genom våld eller hot om våld mot politiker, journalister, myndighetsföreträdare eller andra som upplevs som meningsmotståndare kan organisationen utgöra ett hot mot den lokala demokratin.

Rapporten pekar på att högerextremister ligger bakom en rad vålds- och terrordåd mot muslimer, invandrare och judar. Dessa grupper utgör måltavlor för radikalnationalister även i Sverige. ”Jag tror att man måste se över säkerheten för svenska moskéer och andra samlingsplatser. För jag tror att det kommer att komma nya attacker framöver”, sade Ranstorp till DN 25/8.