SKMA Nyhetsbrev oktober 2020

I augusti avgick styrelsen för den internationella hjälporganisationen Islamic Relief Worldwide (IRW) efter avslöjanden om att styrelsemedlemmar i sociala medier spridit antisemitisk propaganda och hyllat Hamas.

I juli avgick en av IRW:s styrelseledamöter, Heshmat Khalifa, efter att brittiska The Times visat att denne uttryckt antisemitism i sociala medier. Khalifa hade beskrivit Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi som ”son till en judisk hallick” och kallat israeler ”barnbarn till apor och svin”. Både användandet av ”jude” som nedsättande epitet och beskrivningen av judar eller israeler som ”avkommor till apor och svin” är vanligt i arabisk och islamistisk antisemitisk propaganda.

Almoutaz Tayara spred bl.a. en bild som framställer USA:s tidigare president Barack Obama som ett verktyg för judiska eller ”sionistiska” ”intressen”. Bilden är beskuren.

Som ersättare för Khalifa invaldes Almoutaz Tayara, tidigare ordförande för Islamic Relief i Tyskland. I augusti visade The Times att även Tayara spridit antisemitism i sociala medier. Han hade även prisat Hamas som ”stora män” som ”besvarat Muslimska brödraskapets gudomliga och heliga uppmaning” och hyllat organisationens väpnade gren som ”hjältar”.

Avslöjandet ledde till att hela styrelsen avgick. I ett uttalande kallade Islamic Relief Tayaras postningar och uttalanden “kränkande och oacceptabla” och hävdade att dessa inte återspeglar organisationens synsätt och värderingar.

Enligt den tyska regeringen och forskare vid bl.a. Försvarshögskolan är Islamic Relief kopplat till Muslimska brödraskapet, men detta förnekas av hjälporganisationen.

Islamic Relief får stöd från bland annat Sveriges biståndsmyndighet Sida. Efter att IRW:s styrelse avgått skrev Sida i ett uttalande: ”För Sida är det självklart fullständigt oacceptabelt med antisemitiska uttalanden, eller uttalanden som uppmanar till eller förhärligar våld. Åsikter som dessa är inte heller förenliga med uppdraget att företräda en humanitär organisation, vilket vi framfört till Islamic Relief.” Sida skriver att de kommer att ”efterfråga svar på de frågor som väckts kring organisationens företrädare och styrelsens avgång”.