SKMA Nyhetsbrev oktober 2020

Det destruktiva inflytandet från Louis Farrakhan, ledare för den amerikanska svarta separatistiska rörelsen Nation of Islam (NOI), hamnade i blickfånget i USA under sommaren då flera kända idrottsmän och artister uttryckte sympati för hatpredikanten och spred antisemitiska konspirationsteorier.

Farrakhan och NOI har sedan decennier spridit grov antisemitism. Det skedde även på USA:s nationaldag den 4 juli i år. I ett tal som enligt ADL setts långt över 1 miljon gånger på olika Youtube-kanaler förmedlade Farrakhan sin vanliga propaganda. Han beskrev bland annat judar som ”satan” och uppmanade sina lyssnare att ”bekämpa ärkebedragaren satan, bluffjudarna som förtjänar Guds bestraffning”.

Louis Farrakhan talar den 4 juli 2020. Skärmbild från Youtube.

Farrakhans budskap plockades bland annat upp och vidareförmedlades av DeSean Jackson, fotbollsspelare i NFL-laget Philadelphia Eagles. På Instagram förklarade han att Farrakhan ”sade sanningen” och lade till ett förfalskat citat av Hitler som påstod att svarta, inte judar, är ”Israels barn” och att först när svarta ”vet vilka de är” kommer judarnas ”plan för världsherravälde” att krossas.

DeSean Jackson kritiserades och bad om ursäkt, men hans budskap försvarades av Stephen Jackson, före detta basketstjärna i NBA som närvarade vid Farrakhans tal den 4 juli. På Instagram skrev Stephen Jackson att ”judarna är rikast” och tillade: “Vet du vilka Rothschilds är? De kontrollerar alla banker. De äger alla banker”. Till NOI:s tidning sade han att ”Farrakhan är min lärare, min ledare”.

I sammanhanget uppmärksammades att även programledaren, rapparen och skådespelaren Nick Cannon i sin podcast propagerat antisemitiska konspirationsteorier om hur ”Rothschild” och ”sionister” kontrollerar USA och världen. Cannon, som också bevistat Farrakhans tal och hyllade NOI-ledaren i sin podd, ekade även påståendena om att svarta är ”de verkliga hebréerna” och förklarade att svarta inte kan uttrycka sig antisemitiskt ”eftersom vi är det semitiska folket”.

I podden samtalade Cannon med den i budskapet instämmande rapparen ”Professor Griff”, som temporärt tvingades lämna Public Enemy efter att 1989 ha påstått att judar bar ansvar för ”huvuddelen av ondskan i världen” och att de ”har Amerika i sitt grepp”. Cannon bad senare om ursäkt, men avskedades från ViacomCBS.

Parallellt med detta spred rapparen Ice Cube, även han en Farrakhan-beundrare, en rad antisemitiska budskap och konspirationsteorier via Twitter.

Kareem Abdul-Jabbar.

Yttringarna mötte skarp kritik från olika håll, däribland från flera framträdande afroamerikanska röster som den feministiska forskaren och författaren Roxane Gay, journalisten Jemele Hill, den före detta basketstjärnan och medborgarrättsaktivisten Kareem Abdul-Jabbar, och fotbollsspelaren Zach Banner. Flera av dessa menade dock att protesterna borde ha varit starkare. I en artikel i The Atlantic underströk Hill att antisemitism utgör ett problem även bland svarta amerikaner och menade att vissa kan ha dragit sig för att kritisera de aktuella yttringarna av rädsla för att skada den för tillfället växande rörelsen mot rasism, diskriminering och polisbrutalitet mot svarta.

I en uppmärksammad artikel i The Hollywood Reporter, ”Where Is the Outrage Over Anti-Semitism in Sports and Hollywood?”, kritiserade Abdul-Jabbar vad han såg som likgiltighet inför antisemitiska yttringar och stöd för ”den notoriske homofoben och antisemiten Louis Farrakhan” i opinioner som påstår sig vara medvetna (”woke”) i frågor som rör rasism och diskriminering. Den relativa tystnaden tolkade han som ett tecken på apati inför frågan om social rättvisa och ett utslag av en motsägelsefull logik: ”Om det är OK att diskriminera en grupp genom att dra fram kulturella stereotyper utan att möta särskilt mycket motstånd så måste det vara OK att göra detsamma mot andra.”

Med hänvisning till att vissa av dem som yttrat sig antisemitiskt distanserat sig från uttalandena efter att ha kritiserats diskuterade Oren Segal, chef för ADL:s Center on Extremism, i CNN frågan hur man kan veta att ursäkterna är uppriktiga. Hans svar: ”Det är när dessa individer ställer Farrakhan till ansvar för hans hat. Det skulle vara ett tecken på framsteg.”

SKMA