Under gårdagen (28/9), i samband med att judar högtidlighöll försoningsdagen, jom kippur, genomförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen antisemitiska manifestationer på flera platser i Sverige, Danmark och Island. I Norrköping hetsades mot judar utanför synagogan. Dessa hatmanifestationer är helt oacceptabla. Polisen bör omedelbart utreda om brott har begåtts.

Som SKMA och andra återkommande framhållit är det också viktigt att hotet mot judar från NMR, en våldsinriktad nazistisk organisation, och dess sympatisörer tas på största allvar. Under senare år har vi sett blodiga terrorattentat mot judiska mål i flera länder begångna av högerextremister påverkade av samma typ av propaganda som NMR sprider. I samband med att Försvarshögskolan nyligen släppte en rapport om den svenska extremhögern underströks att det finns en stor risk för attentat mot judar och andra grupper från radikalnationalistiskt inspirerade våldsmän.

SKMA