Louis Farrakhan, ledare för den amerikanska svarta separatiströrelsen Nation of Islam (NOI), är en av USA:s mest notoriska antisemiter. Sedan decennier har Farrakhan och NOI spridit grovt hat mot judar, HBTQ-grupper och vita. Propagandan som riktas mot judar reflekterar antisemitismens farligaste föreställningar, däribland myten om en judisk världskonspiration. Judar beskrivs som ”sataniska” varelser som styr USA:s politik, finansvärld, medier och underhållningsindustri. Förintelsen ifrågasätts och judar utpekas som ansvariga för slavhandeln och förtrycket av svarta i dagens USA.

Med en retorik som liknar den nazistiska beskrivs judar som skadedjur. I oktober 2018, i samband med 23-årsdagen av den sk. Million Man March som initierades av Farrakhan, liknade han judar vid termiter: “…you know how they do – call me an anti-Semite. Stop it, I’m anti-termite!” Under sommaren har inflytandet från Farrakhans propaganda uppmärksammats i samband med att flera amerikanska idrottsmän och artister spridit antisemitiska troper.

På Instagram hyllas nu Farrakhan av skribenten Kajsa Ekis Ekman. Med hänvisning till The Million Man March i USA 1995 skrev hon den 4/8: “I will love Louis Farrakhan to the day I die for this! Please bring this to Europe now!”. Inte ett ord nämns om Farrakhans hatbudskap.

I skrivande stund har inlägget ca 280 gillamarkeringar. I en kritisk kommentar länkas till den antirasistiska organisationen Southern Poverty Law Centers dokumentation av Farrakhans extrema budskap. Ekis Ekman avvisar kommentaren med orden: ”Meningen med inlägget var inte att du, svenske man, skulle dra upp allt dåligt Farrakhan gjort. Utan att du skulle se ditt ansvar och plikt att skapa bättre män!”

Det finns många skäl och otaliga sätt att respektfullt uttrycka stöd för svartas kamp för rättvisa och mot rasism och diskriminering. Att göra det genom en reservationslös kärleksförklaring till en rasist, antisemit och homofob, och att försöka tysta dem som önskar påminna om dennes hatpropaganda, hör inte till dessa.

Tyvärr är det inte första gången Ekis Ekman demonstrerar en grumlig hållning när det gäller antisemitism.

SKMA