SKMA Nyhetsbrev juni 2020

Irans högste ledare, ayatolla Khamenei, använde den av den iranska regimen instiftade s.k. Jerusalemdagen i maj till att sprida hat mot judar och mana till utplåning av Israel, som han liknade vid en ”cancertumör” och ett ”coronavirus”.

Khamenei hävdade bland annat att Israels tillkomst var ett resultat av en sammansvärjning mellan ”judiska plutokrater” och regeringar i väst och lovade att det ”sionistiska viruset” kommer att utplånas. Han påstod vidare att såväl terrorrörelsen IS som krigen i Syrien och Jemen var skapelser av en sionistisk-amerikansk konspiration. Khameneis uttalanden fördömdes av bl.a. EU.

Khamenei har sedan länge spridit grov antisemitism, inklusive propaganda som ifrågasätter Nazitysklands folkmord på judar under andra världskriget. Tidigare i år påstod han att USA ”kontrolleras av rika sionister”. Han har också hävdat att en ”sionistisk konspiration” ligger bakom objektifieringen av kvinnor i väst.