SKMA Nyhetsbrev juni 2020

ADL registrerade 2019 det högsta antalet antisemitiska incidenter i USA sedan datainsamlingen inleddes 1979. Under året rapporterades mer än 2 100 incidenter, en ökning med 12 procent jämfört med 2018.

Antalet våldsamma attacker ökade med 56 procent. Fem personer dödades i samband med attacker mot en synagoga i Kalifornien, en kosherbutik i Jersey City och ett chanukkafirande i New York. Gärningspersonen bakom attacken mot synagogan var påverkad av högerextrem propaganda medan angreppet mot kosherbutiken tros ha influerats av antisemitism som sprids av gruppen Black Hebrew Israelites. Flest antal hatbrott rapporterades i New York och New Jersey, där ortodoxa judar är en särskilt utsatt grupp.

Terrorattacken mot synagogan i Halle i samband med firandet av Jom kippur i oktober var det allvarligaste angreppet på judar i Tyskland under fjolåret, men det var långtifrån det enda. Enligt det tyska inrikesministeriet anmäldes strax över 2 000 antisemitiska hatbrott 2019. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2018. Den stora majoriteten av dessa tillskrivs högerextrema motiv.

Politiskt motiverad kriminalitet ökade generellt med 14 procent till ca 41 000 anmälda brott. Runt hälften av dessa, 22 000 brott, tillskrivs högerextrema motiv, en ökning med 9 procent. Cirka 10 000 brott tillskrivs vänsterextrema motiv, en ökning med 24 procent.