Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2020

En studie av sambandet mellan partisympatier och antidemokratiska uppfattningar i Tyskland  genomförd av forskare vid Kompetenzzentrum für Rechtsextremismus- und Demokratieforschung vid Leipzigs universitet visar att auktoritära, antimuslimska och antisemitiska inställningar är tydligt mer utbredda i grupper som sympatiserar med högernationalistiska Alternative für Deutschland, AfD, än i andra politiska opinioner.

Berlin, oktober 2019. Demonstration mot antisemitism och högerextremism efter terrorattentatet i Halle. Foto Wikimedia Commons

Mätningen, som bygger på svar från 2 344 vuxna individer, visar att stöd för traditionella antisemitiska föreställningar förekommer i väljargrupper över hela det politiska spektrumet men är klart starkast bland AfD-sympatisörer och svagast bland väljare som sympatiserar med Die Grünen.

Även för påståenden som återspeglar Israel-relaterad antisemitism är stödet starkast bland dem som sympatiserar med AfD; 58 procent av AfD-väljarna instämmer helt eller delvis i påståendet ”På grund av Israels politik finner jag judar alltmer osympatiska”. Detsamma gäller utsagor som via ”andra” uttrycker förståelse för antisemitism; 57 procent av AfD:s sympatisörer instämmer i påståendet ”Jag kan verkligen förstå att många tycker judar är obehagliga”.

AfD-väljare är också mest benägna att sätta tilltro till konspirationsteorier om att mycket av det som sker i världen styrs av hemliga sammansvärjningar, så instämmer t.ex. 60 procent  helt eller delvis påståendet att politiker endast är ”marionetter för bakomliggande makter”. Men konspirationsteorier tilltalar betydande grupper i olika politiska opinioner, näst starkast stöd återfinns bland väljare som sympatiserar med Die Linke.