Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2020

Polin, museet över de polska judarnas historia, i Warszawa är ett internationellt hyllat och respekterat museum. SKMA har haft ett nära samarbete med Polin kring det digitala utbildningsmaterialet Eternal Echoes – Teach and Learn about the Holocaust. Nu har Dariusz Stola, som framgångsrikt lett museet, av politiska skäl tvingats bort.

Det låter som ett vanligt tjänsteärende, nästan oskyldigt : ”För museets bästa”, säger Dariusz Stola, ”är jag beredd att avstå från att kräva mina rättigheter under förutsättning att museets grundare går med på det.”

Vilket museum? Vilka rättigheter? Dariusz Stola? Vad har det med oss att göra?

Polin, museet över de polska judarnas historia, grundades 2014 i Warszawa. Dariusz Stola har varit dess chef sen dess. Det har regnat internationella utmärkelser över museet. Trots detta blev Stola, en internationellt erkänd historiker, tvungen att söka tjänsten på nytt efter fem år. En opartisk jury kom fram till att han, föga förvånande, var den mest lämpade för jobbet, igen.

Sedan dess har det gått åtta månader. Polens kulturminister, Piotr Glinski, världsberömd för sitt franka uttalande om att han aldrig lyckats läsa färdigt en bok av Olga Tokarczuk, har vägrat att skriva under utnämningen. Sen dess är det lugnt på museet, hävdar Glinski, ”inga fler angrepp på regeringen, inga fler, lindrigt uttryckt, ensidiga arrangemang”.

Angrepp? Ensidighet? Stola kritiserade, liksom en rad internationella, anständiga forskare och politiker, den polska regeringens planer på en lag som i princip gjorde fri forskning om den polska befolkningens roll under Förintelsen omöjlig. Lagen stoppades. Dessutom uppmärksammade museet 50-årsminnet av den kommunistiska regimens antisemitiska kampanj från 1968.

Polin – museet över de polska judarnas historia. Foto Adrian Grycuk, Wikimedia Commons

 

Det borde ju ha gjort en högernationalistisk regering lycklig, särskilt som det blev den mest besökta utställningen i Polen någonsin. Men museet hade påmint om några helt aktuella antisemitiska yttringar. Stola måste bort! Och nu har utmattningskampanjen fått önskat resultat. Stola tar sig ur skottlinjen.

Polin är ett världsmuseum, Stola en världstjärna, Polen ett stort, inflytelserikt EU-land, Piotr Glinski verkar inte vara en stor man, men han och hans nationalistiska regerings sätt att hantera både historien och samtiden är exemplariskt. För vissa.

I Norrköping till exempel, som Ola Larsmo skrev om nyligen (DN 11/2). Ett stadsmuseum arrangerar en historisk utställning om nazism och motstånd, påminner om att historien inte tagit slut, ett parti med nationalistiska böjelser tar anstöt, bilden tas ned.

”Samma vindar, samma dofter, det kyler på, knäpp era koftor”, sjöng Ted Ström och Contact för trettio år sen. Då tyckte jag det var överdrivet, nu är jag inte lika säker.

Svante Weyler

Artikeln publicerades ursprungligen i DN 13/2 2020.