Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2019

Brottsförebyggande rådets hatbrottsstatistik visar att nästan 7 090 hatbrott anmäldes 2018. Det är en ökning med 11 procent sedan 2016. Hatbrott med främlingsfientliga och rasistiska motiv utgör liksom tidigare år den största kategorin.

Jämfört med 2016 ökade antalet anmälda antisemitiska hatbrott. Under 2018 identifierades nästan 280 brott med antisemitiska motiv. Det är 53 procent fler än 2016 men ligger på samma nivå som 2014 och 2015. När det gäller antisemitiska hatbrott var hets mot folkgrupp samt olaga hot och ofredande de vanligaste brottstyperna.

Mörkertalet är dock stort. ”Det är många som inte tror att det är någon idé att anmäla. De har negativa erfarenheter från att ha anmält ett brott polisen inte tagit på allvar”, sade Isak Reichel, generalsekreterare för Judiska centralrådet, till Ekot. Polisen uppger att de inlett olika utbildningssatsningar för att öka kompetensen kring hatbrott över hela landet.