Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2019

I samband med årsdagen för Novemberpogromen i november utsattes judiska institutioner i Norden för antisemitisk vandalisering. Enligt Expo:s Jonathan Leman handlade det om en av nazistiska NMR samordnad aktion.

Antisemitiska budskap spreds genom klistermärken och klotter på församlingsbyggnader och andra institutioner. I Sverige drabbades bland annat synagogor och judiska lokaler i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Helsingborg. Kampanjen riktades även mot flera mediehus. Händelserna har polisanmälts.

Skändade gravar i Randers.

Aktionen riktades samtidigt mot judiska mål i Danmark, Norge och Finland. I Danmark vandaliserades även en judisk begravningsplats i Randers. Fler än 80 gravar skändades. En ledande medlem i den danska grenen av NMR har häktats för brottet.

”Det är en oroväckande utveckling att högerextrema har förmågor att koordinera detta i flera olika länder samtidigt”, sade Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, till SVT. Nu måste man ta tag i de här grupperna som vuxit sig allt starkare. Det är ett väldigt allvarligt angrepp på demokratin”.