Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2019

Under den senaste tiden har flera högerextrema terrordåd ägt rum runt om i världen, riktade mot judar, muslimer och andra grupper. I ett uttalande i augusti i år förklarade Säkerhetspolisen att den ser en utveckling inom den våldsbejakande extremhögern i Sverige som innebär en ökad risk för att individer kan inspireras till att begå attentat eller grova våldsbrott.

”Vi ser att den våldsbejakande högerextrema ideologin som tidigare huvudsakligen varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö får allt större spridning och attraherar fler. När olika högerextrema grupper närmar sig varandra kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott. Det är en utveckling som måste följas noga”, sade Säpochefen Klas Friberg.

”Utvecklingen där den våldsbejakande högerextrema ideologin riskerar att gå från något som uppfattas som extremt till något normalt gynnas av en hätsk retorik och ökad polarisering. Det måste bemötas av hela samhället, på alla nivåer. Och det måste göras i tid”, underströk Friberg.

Säpo uppger att man intensifierat arbetet mot den våldsbejakande extremhögern.