Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2019

Vid ett högerextremt, antisemitiskt och rasistiskt attentat i tyska Halle den 9/10 dödades två personer. Huvudmålet för attacken var stadens synagoga, där firandet av Jom Kippur pågick. Ett stort antal personer befann sig i byggnaden. Gärningsmannen lyckades emellertid inte forcera synagogans dörrar. Han sköt ihjäl en förbipasserande kvinna och en person i en kebabrestaurang. Mannen greps senare av polis.

Ett sk ”manifest” som tros komma från gärningsmannen publicerades på Internet inför attacken. Texten genomsyras av antisemitism. Huvudmålet med attacken sägs vara att ”döda judar”, vilka påstås styra den tyska regeringen.

I likhet med den högerextreme terroristen bakom attacken mot moskéerna i Christchurch i Nya Zeeland i mars i år filmade och streamade gärningsmannen attacken. I inspelningen förnekar han Förintelsen och påstår att feminismen ligger bakom de sjunkande födelsetalen i väst vilket använts för att befrämja ”massinvandring” och att ”roten till alla dessa problem är juden”. Denna typ av konspirationsteorier är centrala i högerextrem propaganda och har inspirerat till flera terrordåd mot judar, muslimer och andra under senare år.