Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

Den 11 maj ägde en demonstration rum i Uppsala mot Israels blockad och bombningar av Gaza. Talare var V-politikern Torbjörn Björlund, ledamot i Uppsala kommunfullmäktige och tidigare riksdagsledamot, samt Jeannette Escanilla, ordförande i svenska Ship to Gaza. Bland banderoller och plakat syntes flera bilder av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, framställd som en vampyr med davidsstjärna i pannan, ätandes palestinska barn. Bildspråket är en direkt parallell till grovt antisemitiska framställningar av ”judar” kända från historien.

Antisemitiskt plakat vid demonstrationen i Uppsala. Skärmavbild.

SKMA kritiserade förekomsten av och talarnas acceptans för antisemitisk propaganda. På sin Facebooksida medgav Björlund att bilden kunde ”misstolkas”, men försvarade användandet av den med att den är ”symbolisk för israeliska regimen” och att det är ”frustrerande att det behövs starkare provokationer idag för att mördandet av palestinska barn inte ska falla i glömska”. Med hänvisning till detta uttalande liksom till att Björlund betecknar sig själv som antirasist skrev SKMA: En antirasism som på detta sätt tolererar rasistiska framställningar för att de av en eller annan anledning ”behövs” är ingen antirasism och saknar trovärdighet.

Tillfrågade av UNT 16/5 tog V:s gruppledare i Uppsala och distriktsordförande avstånd från bilderna och beskrev dem som antisemitiska. Men Björlund avfärdade kritiken: ”Jag menar att anklagelser om antisemitism är dimridåer för att mörklägga rättfärdig kritik mot staten Israel för deras förtryck, ockupation och blockad mot palestinier”. Till SVT justerade han sitt budskap: ”Jag är en antirasist och tar avstånd ifrån alla antisemitiska budskap. Men detta blev fel, och det får jag stå för nu.”

Men Björlund tar inte avstånd från all antisemitism. Tvärtom. SKMA fick anledning att på nytt kritisera honom efter att han på Facebook den 27/5 delat ett inlägg som med utgångspunkt i påståenden som kommer från den brittiske högerextremisten och antisemiten Nick Griffin, fram till 2014 ledare för högerradikala British National Party (BNP), sprider myter om hur ”sionisterna” – i detta sammanhang ett kodord för judar –  ”köpt högerns tystnad om Israel” och erbjudit extremhögern pengar mot att den skulle ”fokusera på islams ondska och aldrig kritisera banksystemet”.

Torbjörn Björlund delade antisemitisk propaganda på sin Facebooksida.

Efter att delningen uppmärksammats i sociala medier tog Björlund bort postningen, men lämnade ingen förklaring till varför han delat inlägget.

De nu aktuella händelserna var inte första gången Björlund suddade ut gränsen mellan kritik av Israels politik och angrepp på judar som grupp. I en riksdagsdebatt om Israel 2008 förklarade han att ”de som har drabbats av den största förbrytelse vi har haft i världen, Förintelsen, gör i princip samma sak”.

Försöken att likställa Israel med Nazityskland och dess politik med Förintelsen är ett återkommande motiv i samtida antisemitiska diskurser. Björlunds uttalande går emellertid längre än så. Måltavlan för hans aggressioner och projektioner var inte Israel utan ”de som har drabbats av den största förbrytelse vi har haft i världen, Förintelsen”, dvs judar som kategori.

SKMA