Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

Den tyska tidningen Die Zeit publicerade den 9/4 en intressant men dyster analys av Orbán-regeringens angrepp på den ungerska demokratin och EU:s hållning till denna utveckling. Artikeln, som författas under pseudonym av en ungersk forskare tidigare verksam vid Central European University, belyser även Viktor Orbáns exploatering av antisemitiska konspirationsteorier med George Soros i rollen som demon, en omnipotent kraft som söker underminera Ungern, Europa och kristendomen. ”Orbán sprider inte endast detta antisemitiska narrativ utan vidgar det till att inkludera flyktingar, liberaler och alla typer av politiska motståndare. Närhelst frågorna kommer upp används samma antisemitiska troper mot Orbáns kritiker.”

Artikeln framhåller att konspirationsteorin även appliceras på EU genom att ”Orbán…antyder att EU är en marionettorganisation för den globala judiska konspirationen”.

Inlägg på Facebooksidan ”Politiskt inkorrekt” 17/5 2018 som framställer moderatledaren Ulf Kristersson och EU som marionetter för ”Soros”. Enligt uppgifter i DN 2/9 2018 administreras ”Politiskt inkorrekt” av medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning. Skärmavbild.

Analysen i Die Zeit är av intresse även mot bakgrund av de uttalanden SD:s riksdagsledamot Björn Söder fällde i våras. Vid ett möte med Orbáns talesperson Zoltán Kovács i utrikesutskottet den 26/3 gav Söder stöd till konspirationsteorin om att Soros ”drar i trådarna” och styr och manipulerar politiken på EU-nivå: ”Vad beträffar George Soros så anser jag att han är en av de farligaste män [sic] för tillfället. Den påverkan han har på politiska grupperingar och partier i Europa är skrämmande. … De senaste diskussionerna inom EPP-gruppen visade klart och tydligt att han är den som drar i trådarna.”

När Söders uttalande kritiserades av idéhistorikern Henrik Bachner (Expo 3/4) för att legitimera antisemitiska föreställningar avvisades kritiken av SD-ledaren Jimmie Åkesson med orden: ”Jag tycker att det är en ganska ointressant debatt” (Expressen 4/4).

På SD:s hemsida står att läsa: ”Sverigedemokraterna ser…med oro på antisemitismens utbredning i omvärlden”. Mer korrekt vore att säga att den enda antisemitism som fångar SD:s intresse är den som förekommer inom, som det heter i samma text, ”nya folkgrupper som kommit till Sverige”. Men det intresset är instrumentellt: frågan om antisemitism kan då användas för att underblåsa misstro och motvilja mot dessa ”nya folkgrupper”.

SKMA