Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

Den 4 april mottog Lena Jersenius, kanslichef och utbildningsansvarig på SKMA, Abrahams Barns Pris 2019. Prisjuryns motivering löd: ”för hennes pedagogiska insats och engagemang rörande hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Genom autentiska berättelser och vittnesmål har hon levandegjort minnet av Förintelsen och bidragit till att främja demokratiska värden och förhållningssätt i vår tid.”

Priset delades ut av föreningen Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen vid den årliga Global Village Lecture 2019 i Riddarhuset i Stockholm.

– Lena Jersenius visar hur man genom berättelsen som metod både får en ökad kunskap och en djupare förståelse för Förintelsen. Den narrativa pedagogiken är också en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på berättelsens förmåga att skapa identifikation och stärka empatin. Abrahams Barn vill därför lyfta fram förebilder som Lena Jersenius, eftersom hon, liksom Abrahams Barn, önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande och öppet samhälle”, sade Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.

Lena Jersenius tar emot Abrahams Barns Pris. Fotograf Fanny Rosenblad

 

I samband med prisutdelningen föreläste Svante Weyler, ordförande för SKMA, under rubriken: ”Hur kan det finnas antisemitism efter Förintelsen?”

Lena Jersenius har som utbildningsansvarig på SKMA under ett 20-tal år utvecklat program för och lett studieresor till Förintelsens minnesplatser i Polen, men även i Ukraina, Belarus och Baltikum. Lena Jersenius har guidat otaliga grupper med både ungdomar och vuxna på dessa hågkomstresor. Hon kombinerar ett brinnande engagemang med en gedigen kunskap där hon särskilt lyfter fram autentiska berättelser och vittnesmål.