Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

Den 2–3 maj genomfördes det första av fyra planerade fördjupningsseminarier för lärare som deltar i hågkomstreseprojektet. 57 lärare från deltagande skolor från projektets sex första grupper möttes i Stockholm för att delta i seminariet som hade som syfte att ge fördjupade kunskaper om Förintelsen, antisemitism och rasism samt att presentera pedagogiska material och metoder på området.

Karin Kvist Geverts. Foto Jonatan Macznik

 

Den första förmiddagen ägnades åt antisemitismen. Idéhistorikern Henrik Bachner föreläste om dess historiska bakgrund och samtida former och tendenser. Därefter beskrev SKMA:s pedagog Niclas Blom det digitala utbildningsmaterialet ”Antisemitism – då och nu” och diskuterade hur lärare kan arbeta med temat antisemitism i klassrummet. Eftermiddagen bjöd på en djupdykning in i den visuella världen då Joanna Rubin Dranger, professor i illustration vid Konstfack, föreläste om visuell makt och stereotypa bilder. Kvällen avslutades med en gemensam middag.

Joanna Rubin Dranger. Foto Jonatan Macznik

 

Lärarseminariets andra dag fokuserade på Sverige och Förintelsen. Historikern Karin Kvist Geverts föreläste under rubriken ”Förintelsen i Europa – varför rör den oss i Sverige idag”. Föreläsningen följdes upp av historikern Pontus Rudberg som beskrev de svenska samtida reaktionerna på nazisternas judeförföljelser. Efter lunch presenterade SKMA:s kanslichef Lena Jersenius SKMA:s nya lärplattform om Förintelsen ”Eternal Echoes”.

Seminariet avslutades med ett samtal mellan Svante Weyler och författaren Maciej Zaremba med utgångspunkt i Zarembas bok Huset med de två tornen, som beskriver hur författarens liv förändrades i samband med den antisemitiska kampanjen i Polen 1968.

Maceij Zaremba. Foto Jonatan Macznik

 

Lärarna tilldelades i samband med seminariet ett utbildningsintyg. Inom ramen för projektet kommer ett mindre antal av de deltagande lärarna efter ansökan erbjudas fördjupande fortbildningsresor i Polen under 2020.