Citatet publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

”Var uppmärksam när du stöter på uttrycket ’det stora utbytet’… Det anspelar på en hemlig konspiration som tros ledas av judar och som syftar till att byta ut vita européer mot muslimer. Den utgör den centrala identitära myten. Var också uppmärksam när du hör prat om att ’försvara Europa’ mot ’en invasion’ och om behovet av ’återvandring’ (eller, i mer klara ordalag, etnisk rensning). Även detta är identitära idéer och de sprids snabbt. The Institute for Strategic Dialogue i London har kartlagt hänvisningar till ’det stora utbytet’ på nätet och hittat runt 1,5 miljoner endast på Twitter. … Fixeringen vid den judiske finansmannen George Soros, ett inslag i högerextrem propaganda från Ungern till Alabama, är kopplad till denna typ av föreställningar.”

Anne Applebaum

Washington Post 17/5 2019