SKMA riktade nyligen stark kritik mot att plakat med ett tydligt antisemitiskt motiv användes vid en demonstration mot Israels politik i Uppsala den 11/5. På plakaten visades bilder av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, framställd som en vampyr med davidsstjärna i pannan, ätandes palestinska barn. Bildspråket är en direkt parallell till grovt antisemitiska framställningar av ”judar” kända från historien.

En av talarna på demonstrationen var V-politikern Torbjörn Björlund, ledamot i Uppsala kommunfullmäktige och tidigare riksdagsledamot. När Björlund kritiserades för sin acceptans av antisemitiska budskap på demonstrationen svarade han att bilden visserligen kunde ”misstolkas”, men försvarade användandet av den med att den är ”symbolisk för israeliska regimen” och att det är ”frustrerande att det behövs starkare provokationer idag för att mördandet av palestinska barn inte ska falla i glömska”.

Med hänvisning till detta uttalande liksom till att Björlund betecknar sig själv som antirasist skrev SKMA: En antirasism som på detta sätt tolererar rasistiska framställningar för att de av en eller annan anledning ”behövs” är ingen antirasism och saknar trovärdighet.

När UNT 16/5 bad Björlund kommentera kritiken svarade han: ”Jag menar att anklagelser om antisemitism är dimridåer för att mörklägga rättfärdig kritik mot staten Israel för deras förtryck, ockupation och blockad mot palestinier”. Till SVT justerade han sitt budskap och förklarade: ”Jag är en antirasist och tar avstånd ifrån alla antisemitiska budskap. Men detta blev fel, och det får jag stå för nu.”

Men Björlund tar inte avstånd från alla antisemitiska budskap. Tvärtom. På sin egen FB-sida har han trots ett flertal uppmaningar att ta avstånd från antisemitiska inlägg i trådar inte reagerat alls mot dessa. Och den 27 maj delade han själv på Facebook ett inlägg från den konspiracistiska sajten Signs of the Times som, med utgångspunkt i påståenden som kommer från den brittiske högerextremisten, antisemiten och förintelseförnekaren Nick Griffin, fram till 2014 ledare för högerextrema British National Party (BNP), sprider myter om hur ”sionisterna” – i detta sammanhang ett kodord för judar –  ”köpt högerns tystnad om Israel” och erbjudit extremhögern pengar mot att den skulle ”fokusera på islams ondska och aldrig kritisera banksystemet”.

I en artikel om Griffins antisemitism och rasism skriver The Guardian: ”Griffin believed the Holocaust did not happen, was convinced that multi-culturalism was the result of a plot by international capitalism and Zionism and held the wish to win political power so as to ”peacefully and humanely as possible” recreate Britain as an overwhelmingly white nation. Griffin…also talks about how the British mass media was ”greatly controlled” by what he calls ”organised Jewry” and how many of the films made in Hollywood, including Steven Spielberg’s, are ”anti-white” propaganda.”

SKMA har tidigare uppmärksammat hur Griffin även medverkade i den rasistiska och antisemitiska filmen  “With Open Gates: The Forced Col­lec­tive Sui­cide of Euro­pean Nations”, som bl.a. spreds av den SD närstående sajten Avpixlat 2015. I filmen säger Griffin: ”En ohelig allians mellan vänstern, kapitalister och sionistiska rasister beslutade att promota invandring och rasblandning med målet att utradera oss från våra hemländer”.

Att Torbjörn Björlund delar antisemitisk propaganda, därtill med Griffin som källa, är anmärkningsvärt, men inte helt förvånande mot bakgrund av hans ”antirasistiska” försvar av antisemitiska bilder.

De nu aktuella händelserna var f. ö. inte första gången Björlund suddade ut gränsen mellan kritik av Israels politik och angrepp på judar som grupp. I en riksdagsdebatt om Israel 2008 förklarade han att ”de som har drabbats av den största förbrytelse vi har haft i världen, Förintelsen, gör i princip samma sak”.

Försöken att likställa Israel med Nazityskland och dess politik med Förintelsen är ett centralt motiv i samtida antisemitiska diskurser. Björlunds uttalande går emellertid längre än så. Måltavlan för hans aggressioner och projektioner var inte Israel utan ”de som har drabbats av den största förbrytelse vi har haft i världen, Förintelsen”, dvs judar som kategori.

Björlund förefaller idag, efter att hans postning uppmärksammats i sociala medier, ha tagit bort inlägget med Griffins antisemitiska utläggningar, men han lämnar ingen förklaring till varför han delade det.

Björlunds återkommande ”antirasistiska” utspel är en fara för judar. Men de borde även oroa Vänsterpartiet.

SKMA