Vid attacken mot en synagoga i en förort till San Diego igår (27/4) dödades en person och flera skadades. Polisen har gripit en misstänkt gärningsperson. Daily Beast rapporterar att polisen undersöker ett sk manifest som en person med samma namn som den misstänkte gärningspersonen ska ha postat i sociala medier i vilket judar anklagas för att förstöra ”den vita rasen” genom att befrämja invandring av ”icke vita” och där terrorattacken mot judar i Pittsburgh och mot muslimer i Nya Zeeland hyllas.

Den antisemitiska konspirationsteorin om att judar ligger bakom invandring av ”icke vita” var även ett centralt motiv för gärningspersonen bakom attacken mot synagogan i Pittsburgh i oktober förra året, där 11 personer dödades. Denna propaganda är utbredd i högerextrema miljöer och är nära besläktad med konspirationsteorin om att ”Soros” ligger bakom migrationen till Europa och USA, vilken även sprids av etablerade högernationalistiska partier och politiker.

Daily Beast om det ”manifest” som nu undersöks:
”The manifesto was first shared on the toxic trolling board 8chan minutes before the suspect opened fire. It contains apparent misinformation and is clearly meant to be found and disseminated. (It uses the same question-and-answer format as the manifesto of the terrorist who attacked two mosques in Christchurch, New Zealand.)

The writer identifies himself as a Christian of European descent. While he eschews political labels, the writer repeats a far-right accusation that Jews seek to destroy the white race through immigration of non-whites. It is the same purported motive given by the man who allegedly killed 11 Jews at a Pittsburgh synagogue last October.”