Artikeln publicerades SKMA Nyhetsbrev mars 2019

Antalet anmälda antisemitiska hatbrott ökade under 2018 i Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Enligt tyska myndigheter ökade antalet rapporterade antisemitiska hatbrott i landet med närmare 10 procent under fjolåret, från 1 504 år 2017 till 1 646 år 2018. Antalet våldsamma hatbrott riktade mot judar ökade med 60 procent, under 2018 anmäldes 62 sådana.

Brittiska Community Security Trust (CST) registrerade 1 652 antisemitiska incidenter i Storbritannien under fjolåret. Det motsvarar en ökning med 16 procent jämfört med 2017 och utgör det högsta antalet som organisationen någonsin registrerat. I en kommentar påpekade CST att ökningen 2018 inte kan kopplas till utvecklingen i Mellanöstern utan framför allt tycks ha att göra med ett förändrat politiskt klimat i Storbritannien, bland annat avspeglat i debatten om antisemitism inom Labour.

Krisen i Labour förvärrades i februari i år då en rad framträdande parlamentsledamöter lämnade partiet bland annat med hänvisning till förekomsten av och toleransen för antisemitism inom Labour.

Enligt franska myndigheter anmäldes 541 antisemitiska incidenter i Frankrike under 2018. Det är en ökning med 74 procent jämfört med 2017, men en lägre nivå än till exempel 2014 och 2015.

Antisemitiskt klotter på en bagelrestaurang i Paris. Skärmavbild från Youtube.

 

Problemet med antisemitism i det franska samhället uppmärksammades nyligen även i samband med de sk ”gula västarnas” manifestationer. I mitten av februari angrep demonstranter filosofen Alain Finkielkraut i Paris med antijudiska slagord och enligt medierapporter och en studie genomförd av Ifop florerar antisemitiska konspirationsteorier inom delar av proteströrelsen.

I Frankrike har under senare tid även judiska begravningsplatser och minnesmonument vandaliserats. Utvecklingen har fördömts av regeringen och stora demonstrationer mot antisemitism har ägt rum.