Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2019

Att delar av den yttersta vänstern i namn av ”anti-imperialism” stöder auktoritära regimer är inget nytt. Inte heller att dessa ställningstaganden i vissa fall kan rymma konspirationsteorier med antisemitiska undertoner. Inte sällan handlar det då om bilder av hur ”USA-imperialismen” med ”Israel” som bödel eller motor undergräver de favoriserade regimerna och sår död och förödelse runt om i världen.

Dessa bilder är besläktade med den sovjetiska ”antisionistiska” propagandan under efterkrigstiden, enligt vilken ”världssionismen” – ett annat ord för ”den judiska världskonspirationen” – sammansmält med eller tagit kontroll över ”USA-imperialismen” och utgjorde en huvudfiende till de socialistiska staterna och ”tredje världens folk”.

Under senare tid har till exempel en teckning/meme cirkulerat i sociala medier som visar hur liemannen draperad i den amerikanska flaggan men med den israeliska flaggan på liebladet drar runt i världen och skördar död och förintelse. Som ”USA-imperialismens” mordvapen påstås Israel ligga bakom krigen i Irak, Libyen, Syrien och Ukraina. I bilden knackar den israelisk-amerikanska dödsängeln nu även på Venezuelas dörr.

Särskilt oroväckande är det när denna typ av demoniserande konspirationsteorier ventileras av företrädare för etablerade politiska partier. Bilden i fråga har nyligen delats av t.ex. en organisation knuten till det tyska vänsterpartiet Die Linke och av ordföranden för brittiska Green Party, Amelia Womack. I båda fallen har den plockats bort efter kritik. Womack förklarade att hon först trodde att teckningen satiriserade amerikansk imperialism, men hade nu insett att så inte var fallet: ”den var i själva verket antisemitisk och jag ber helhjärtat om ursäkt för att ha tweetat den”, skrev hon.

I Sverige har bilden delats av bland annat Vänsterpartiet i Arboga och Lindesberg. Den 2 februari lades den ut på deras Facebooksidor. Efter att SKMA kritiserat agerandet, en kritik som även uppmärksammades av SVT Nyheter 5/2, tog V-avdelningarna på de båda orterna bort bilden.

SKMA välkomnade detta, men påpekade att de ansvariga även borde ha förklarat sitt agerande för sina följare. Till SVT sade en talesperson för V i Arboga att bilden togs bort ”eftersom den påstods vara antisemitisk”. Det är tyvärr inte ett uttalande som bringar klarhet i hur de som delat bilden uppfattar den.

SKMA