Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2018

Den 27 oktober 2018 angrep högerextremisten och antisemiten Robert Bowers en synagoga i Pittsburgh, USA, och mördade elva personer och skadade sex. Det är den dödligaste attacken mot judar som inträffat i USA.

Bowers var aktiv på Gab, en social medieplattform som är populär bland högerextremister, där han spred hat mot judar och andra grupper. Han var i synnerhet upptagen av den inom extremhögern utbredda antisemitiska konspirationsteorin om att judar orkestrerar invandringen av ”icke-vita” till USA och Europa och eftersträvar ”ett folkmord på vita”.

Robert Bowers beskrev invandring av ”icke vita” som ett verk av en judisk konspiration. I sitt sista inlägg på Gab, där han meddelade sitt beslut att gå till attack, anklagade han HIAS, Hebrew Immigrant Aid Society, för att hjälpa asylsökande att ta sig till USA.

I sitt sista inlägg hänvisade Bowers till denna konspirationsteori som motiv för att attackera synagogan. Enligt amerikansk polis förklarade Bowers, efter att han gripits, att han ”ville att alla judar skulle dö” och att judar ”begick folkmord på hans folk”.

Massakern i Pittsburgh har föregåtts av en förstärkt högerextrem strömning i USA, en dramatisk ökning av antalet hatbrott mot judar och en växande antisemitisk och rasistisk propaganda i sociala medier. Mycket av judehatet kommer från extremhögern, men det förekommer även i andra sammanhang, däribland i sk ”antisionistiska” sådana.

Den amerikansk-judiska antirasistiska organisationen ADL rapporterade en ökning av antalet antisemitiska incidenter i USA med 57 procent för 2017. Det är den största ökning organisationen registrerat sedan mätningarna inleddes 1979. Totalt registrerade ADL närmare 2 000 incidenter. Även FBI rapporterade en markant ökning av antalet antisemitiska hatbrott 2017. Trots att judar utgör runt två procent av USA:s befolkning var de enligt FBI måltavla för 58 procent av hatbrotten som riktades mot ”religiösa” grupper.

Denna utveckling har eskalerat under Donald Trumps presidentskap. Oren Segal, chef för ADL:s Center on Extremism, menar att Vita husets xenofoba och antimuslimska retorik liksom Trumps ovilja att tydligt distansera sig från högerextremister har givit vit maktrörelsen vind i ryggen.

Under senare tid har såväl Trump som en rad andra republikanska politiker även exploaterat de ofta antisemitiskt färgade konspirationsteorier som beskriver alltifrån globala migrationsströmmar till protester mot utnämningen av Brett Kavanaugh till domare i högsta domstolen som ett verk av ”George Soros”.

SKMA