Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2018

Avslöjanden om antisemitism och rasism tvingade en rad politiker, framför allt från SD, att avsäga sig sina kandidaturer inför valet.

Sverigedemokraterna gick framåt under höstens val och slutade på 17,5 procent. Det betyder att Sverige idag, i likhet med flera andra europeiska länder, har ett relativt stort högernationalistiskt parti i riksdagen, ett parti som ser det alltmer auktoritära Ungern som en förebild, som sorterar människor utifrån vilka som anses tillhöra och inte tillhöra ”den svenska nationen”, och som misstänkliggör muslimer, flyktingar och andra grupper.

Misstron riktas även mot judar. Partisekreteraren Richard Jomshof har förklarat att judar inte är ett problem så länge de är få. Riksdagsledamoten Björn Söder upprepade under sommaren än en gång sitt påstående att judar och samer inte är svenskar. ”Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet”, har han tidigare deklarerat.

När Söders uttalande på nytt ådrog sig kritik avvisades den av SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson som ett illasinnat verk av ”kulturmarxister” och ”kosmopoliter”. På Facebook förklarade han att det handlar om ”kosmopoliternas försök att få oss att godkänna att svenskhet är allt och därmed också inget”. Karlsson är knappast ovetande om att termer som ”kulturmarxister” och ”kosmopoliter” ofta används som signalord för judar eller ”judiska konspirationer” i högerextrem retorik.

Att SD:s påstådda ”nolltolerans” mot rasism inom partiet har begränsad betydelse har varit uppenbart sedan länge. Fall som genom medial uppmärksamhet uppfattas som besvärande kan förvisso leda till reprimander och uteslutning, men toleransen för rasistiska åsikter är påfallande.

Denna bild, som hånar Förintelsens offer, spreds av SD-politikern Per Olsson (skärmavbild).

Under valrörelsen kunde Expo och Expressen på nytt avslöja att en lång rad SD-politiker öppet hetsar mot olika grupper. I flera fall handlar det även om antisemitism och hyllningar av Nazityskland. Ett exempel är Martin Sihlén, kandidat för SD i Örkelljunga, som på Facebook skrivit uppskattande om Hitler, ifrågasatt Förintelsen, talat om ”den judiska plågan” i Europa och torgfört antisemitiska konspirationsteorier om ”den internationella judendomen som törstade efter att förinta Europa. Det var inte ens Tyskland som startade andra världskriget det var judarna”.

Per Olsson, SD-kandidat i Oskarshamn, har i sociala medier hånat Förintelsens offer genom att dela en bild som, med anspelning på förintelselägrens gaskammare, visar Anne Frank med texten ”Coolest Jew in the shower room”.

Raghu Jacobsen, SD-kandidat i Stenungssund, har på ett nätforum propagerat myten om en judisk världskonspiration. På engelska skrev han: ”Så länge Rothschilds styr ekonomin och därmed det moderna slaveriet på den här planeten så kommer det att finnas antisemitism”. Jacobsen har även delat material som anklagar judar för att exploatera Förintelsen och påstått att judar ligger bakom Islamiska staten.

Yrsa Bernecker, SD-kandidat i Helsingborg, sprider också myter om en judisk världskonspiration. I kommentarer på den SD-vänliga sajten Samhällsnytt har hon hävdat att ”sionister” eller ”människor med judiskt blod i sina ådror” ligger bakom ”New World Order” och antytt att ”Rothschilds och Soros” styr EU.

Fredrik Andersson, ordförande för SD Tierp och nummer två på SD:s valsedel i kommunen, har i flera inlägg på Facebook uttryckt grov rasism mot svarta, hånat Förintelsens offer och gratulerat Hitler.

Granskningen visade också att en rad SD-politiker tidigare varit aktiva i eller stöttat nazistiska organisationer. Expressens och Expos avslöjanden ledde till att 24 granskade politiker, inklusive ovanstående, valde eller tvingades att avsäga sig sina kandidaturer och lämna SD.

Inför valet 2014 kunde Expressen visa att Carl Lundblad, som då kandiderade för SD i Norrköping, spridit hat mot judar och muslimer. På en hatsajt kommenterade han uppgiften att ett radioprogram lett av journalisten Robert Aschberg skulle läggas ned med orden: ”Äntligen en skitpratande jude mindre i etern”. Avslöjandet ledde till att Lundblad tvingades avsäga sig sin kandidatur. Vid valet 2018 kandiderade Lundblad för SD i Gällivare och valdes in i kommunfullmäktige. På en fråga från SVT 12/9 svarade SD:s ordförande i kommunen att de kände till Lundblads uttalanden men att dessa inte inverkade på förtroendet för honom.

Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AfS), som samlar flera fd SD-politiker, fick endast 0,3 % i valet. Under valrörelsen avslöjades att Martin Hagwall, styrelsemedlem och riksdagskandidat för AfS, satt upp antisemitiska klistermärken och uttalat sig antijudiskt. När partiledaren Gustav Kasselstrand av DN ombads kommentera detta svarade han ”Jag är på återvandringsturné för att rädda vårt land och har inte tid med Dagens Dumheter”.

Även en kandidat för Liberalerna i Malmö, Muhammed Khorshid, stängdes av efter att Kvällsposten avslöjat att han i en kommentar på Facebook kallat judar och armenier ”orena oäktingar”. Expressens och Expos granskning ledde även till att en L-politiker i Linköping och en KD-politiker i Sundbyberg tvingades avgå efter att det avslöjats att de skrivit rasistiska kommenterar på nätet.

SKMA

Läs även: SKMA: Om SD och antisemitismen.