Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2018

Ett brandattentat mot en fritidspolitiker i Lund natten 8-9 oktober kan ha haft ett antisemitiskt motiv. Polisen utreder händelsen som en misstänkt grov mordbrand med hatbrottsmotiv. Politikern ska sedan tidigare ha utsatts för hot och trakasserier med antisemitiska förtecken. Tidigare i år utsattes en annan judisk person i Lund för ett brandattentat. Även det föregicks av antisemitiska trakasserier, enligt polisen och Judiska centralrådet.

I ett uttalande beskrev SKMA:s ordförande Svante Weyler uppgifterna som djupt oroande:

– Uppgifterna idag om att en fritidspolitiker i Lund utsatts för ett brandattentat som kan ha antisemitiska motiv är djupt oroande. Det är av största vikt att rättsvårdande myndigheter nu får resurser så att de kan lägga fullt fokus på att utreda brottet och lagföra gärningspersonen

– I december förra året utsattes synagogan i Göteborg för ett brandattentat. Om det handlar om ett antijudiskt motiverat attentat även i Lund står vi inför en skrämmande upptrappning av det antisemitiska våldet i Sverige. Motiveras dådet även av att den utsatta personen är politiker handlar det dessutom om en attack på demokratin, sade Weyler.

Läs även:

Svante Weyler i Sydsvenskan: Dags för kippavandring i Lund