Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2018

I maj arrangerade SKMA en studieresa till Förintelsens platser i Polen för gymnasieelever från Ludvika. Eleverna berördes djupt av det de fick se och höra, skriver Kaija Holmgren, lärare på ABB Industrigymnasium.

Maj 2018 har varit en speciell månad för oss som bor i Ludvika. Man skulle till och med kunna kalla den för ”de stora kontrasternas månad”. På en och samma dag besöktes staden av Hédi Fried, som spred sin oerhörda värme, samtidigt som en grupp medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen och deras anhängare skanderade sitt hatbudskap endast en bit bort.

Tidigt morgonen därpå, den 2:a maj, var det åter igen dags för 34 elever från åk 3 på ABB Industrigymnasium att hoppa ombord på bussen och åka till Arlanda och Krakow för att besöka Förintelsens platser. Eleverna hade förberett sig inför resan genom att läsa, studera och diskutera Förintelsens olika faser tillsammans med vittnesmål från överlevande.  Resan arrangerades och leddes av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och väl på plats i Krakow guidades gruppen av Lena Jersenius och Carina Söderberg.

Besök vid platsen för den förstörda synagogan i Rabka. Foto Kaija Holmgren

 

Före resan hade vi även ett förberedande seminarium som leddes av Mathan Shastin Ravid. Under seminariet berördes många aspekter av judehat och främlingsfientlighet som kändes angeläget för ungdomarna och det uppstod många diskussioner, som fortsatte även under hela vår tid i Polen.

”ABB Industrigymnasium utbildar för en bättre värld” har fått en ytterligare dimension för oss som verkar i ett samhälle där antidemokratiska krafter försöker tränga sig in i vår vardag. För eleverna blev resan en oförglömlig upplevelse. De berördes djupt över det de fick se och höra.

Som deras lärare kändes det nästan overkligt att känna den tystnad som lade sig över gruppen när vi besökte de olika utställningarna i Auschwitz I och Birkenau. En elev sade: ”Jag kommer aldrig att glömma den här resan.” Det är precis detta som är huvudsyftet med vårt arbete, nämligen att eleverna inte ska glömma och att de ska fortsätta berätta om det som aldrig mer får hända. Det är på det sättet de kan skapa en bättre värld för sig själva och andra.

Fotovägg i ”saunan” i Auschwitz-Birkenau. Bilderna visar judiskt liv före Förintelsen. Foto Kaija Holmgren

 

Efter resan fick eleverna en uppgift att skriva dikter om sina tankar och känslor. Jag vill dela med mig av en dikt som heter ”En tystnad som talar”:

Åkrar och baracker

av tystnad.

Stora fält av

grönska och träd.

Fågelkvitter

från distans.

Ändå så tyst

– en tystnad som talar.

 

En bok av namn

som ingen hör,

en livsvilja av miljoner

som upphör.

Ett rum med döden

som talar,

ett rum med endast

en tystnad

som hörs.

En miljon ansikten,

en miljon berättelser,

men här är det endast

en tystnad

som talar.

Tack SKMA för ert utomordentliga och viktiga arbete och tack ABB Industrigymnasium för att vi får möjlighet att ge våra elever denna gåva!

Kaija Holmgren

ABB Industrigymnasium