Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

”Angreppet har sannolikt ingenting med Israel-Palestinakonflikten att göra. Snarare med statssanktionerad antisemitism”, skrev Somar Al Naher i Expressen 11/12 2017, efter attacken mot synagogan i Göteborg i december. I artikeln gav hon en bild av det statligt propagerade judehatet i Syrien och dess effekter. Här följer ett utdrag.

”Min uppväxt i huvudstaden Damaskus präglades av hat och rädsla för Israel och judar. Redan i tidig ålder fick vi barn lära oss att aldrig någonsin låta oss förknippas med judisk kultur. Judiska namn, symboler, språk, allt som andades judiskhet betraktades som en del av en sionistisk världsordning.

Det var inget som jag förstod innebörden av som barn, men jag lärde mig ändå att skilja mellan davidsstjärnan och en ”vanlig” stjärna, mellan ett judiskt namn och ett ”vanligt” namn. Mellan det onda Israel och det goda Syrien.

Allt det judiska gjordes politiskt.

Anledningen är mycket enkel. Judarna har utgjort den perfekta måltavlan. Är skolorna dåliga? Det är judarnas fel. Är sjukvården i Syrien usel? Det är judarnas fel. Räcker pengarna inte till? Det är judarnas fel. […]

Och hjärntvättningen fungerar. Trots att det inte finns någon regim som mördat lika många araber och muslimer som Baathregimerna i Syrien och i Irak, är det frågan om Jerusalem som väcker starkast reaktioner. Vi har lärt oss att fokusera blicken någon annanstans.

Och enligt världskonspirationens alla regler görs den judiska församlingen i Göteborg till en del av den judiska världsmakten och därmed en legitim måltavla. […]

De flesta araber och muslimer är inte judehatare, om man tror det så gör man själva sakfrågan en rejäl otjänst. Man kan inte möta fördomar med fördomar. De som har fördömt attacken starkast i min närhet har varit just muslimer. Däremot är det viktigt att förstå roten till antisemitismen för att kunna bemöta den.”