Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

Gästkrönika av Magnus Sandelin

En sommardag 2016 blev jag uppringd av den högerextrema sajten Granskning Sverige. Sajten har som idé att ringa journalister och makthavare under falska premisser och få dem ”att göra bort sig”, sen publiceras telefonsamtalet i redigerat skick på Granskning Sveriges kanal på Youtube. I mitt fall handlade samtalet om vilka som ”egentligen” ligger bakom terrororganisationen Islamiska staten.

Uppringaren, som bara presenterade sig med förnamn, hävdade att det finns bevis för att det är Israel som skapat IS, och idiotförklarade mig som sa att det inte alls finns något som pekar på det. I Granskning Sveriges ögon var jag som journalist och ibland anlitad expert en del av den ”maktelit” som döljer sanningen om ”den sionistiska konspirationen” för folket.

Att det inom den högerextrema miljön florerar antisemitiska konspirationsteorier är ett okontroversiellt påstående. Antisemitismen hos nazister och närbesläktade miljöer är tydlig och har länge varit i fokus när den typen av idéer ska diskuteras i Sverige.

Men samma idéer om en judisk konspiration som styr i lönndom och med ont uppsåt finns inom de radikala islamistmiljöerna, och även hos en del människor som invandrat till Sverige från så kallade muslimska länder. Men till skillnad från nazismens antijudiska idéer så har islamisternas dito länge gått under radarn här i Sverige. Kanske börjar vi dock skönja en förändring.

Under senare år har den dödliga form av judehat som finns inom de våldsbejakande islamistiska miljöerna utmärkt sig på ett förödande sätt. Hos al-Qaida har en våldsam antisemitism länge varit en grundsten, men även hos Islamiska staten har judar i propaganda regelmässigt pekats ut som fiender. Uppmaningarna från dessa grupper handlar om att döda judar var på jorden de än befinner sig. Terrorattentat mot judar och judiska mål i Europa har varit återkommande de senaste åren, som mot kosherbutiken Hyper Cacher i Paris 2015 eller det judiska museet i Bryssel 2014, för att bara nämna ett par.

Magnus Sandelin. Foto: Fri tanke

Men det finns även en mindre våldsam version av antisemitism som sprids bland annat på svenska islamistsajter. Det handlar framförallt om en föreställning om att islam och muslimer är hotade av judar. På den svenska salafistsajten muslim.se kunde man för några år sedan läsa att konspirationen syftar till att förslava fattiga muslimer och därmed få billig arbetskraft till den ”judiska ekonomin”.

Och i svenska Facebookgrupper för radikala islamister blandas Israel konsekvent samman med judar, och gamla myter om judar väcks till liv. I gruppen Ummah Nyheter kunde man till exempel läsa att Israel varit ”barnmördare sen år 1492 när de ockuperade det som idag kallas Amerika”. Där diskuterades också det ”problematiska” i att Facebooks grundare är jude, och att ”sionisterna åsiktsregistrerar alla på Facebook”.

”Whose the Jew? The nose knows!”, lyder texten under en antisemitisk karikatyrteckning av en jude på en kanal på meddelandeappen Telegram. Under finns en hänvisning till den bland salafister populäre 1300-talsteologen Ibn Taymiyyah. Mannen bakom publiceringen är en aktiv IS-sympatisör från en Stockholmsförort, som även lagt ut manualer för hur ensamagerande ska kunna genomföra terrorattentat i Europa.

Under hösten har attacker mot judar uppmärksammats i Sverige. Ramsor om att döda judar har skanderats i antiisraeliska demonstrationer och brandbomber har kastats mot en judisk ungdomsfest i Göteborg. Händelserna har åter lyft frågan om antisemitism bland grupper som invandrat från Mellanöstern.

Själv har jag hört konspirationsteorierna när jag varit ute och föreläst, och det har uteslutande varit från människor med muslimsk bakgrund. Vid ett par olika tillfällen har personer kommit fram till mig efteråt för att uttrycka sin besvikelse eller upprördhet över att jag under föreläsningen sagt att al-Qaida låg bakom terroristattentaten i USA den 11 september 2001, när de menade att det egentligen var en sionistisk komplott. Personerna som sa detta jobbade inom kommunal barnomsorg och fritidsverksamhet.

Vid ett annat tillfälle föreläste jag om radikal islamism för människor som ska arbeta direkt med nyanlända från olika länder. Under den efterföljande frågestunden hävdade ett par personer, som själva nyligen invandrat till Sverige från Mellanöstern, att Islamiska staten egentligen är en konstruktion av USA och Israel. Påståendet var som ett eko från de högerextrema träskmarker som bland annat Granskning Sverige utgör. Samma antisemitism men i en annan ideologisk färg.

Magnus Sandelin

Magnus Sandelin är journalist, författare och föreläsare. Hans senaste bok är Svenska IS-krigare. Från Al-Qaida till Jihadi Cool (2016).