Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

I riksdagens utrikespolitiska debatt den 14/2 hyllade SD:s Kent Ekeroth den ungerska regeringens xenofoba politik och angrepp på demokratiska fundament. Ekeroth applåderade även Orbán-regeringens hatkampanj mot den amerikansk-judiske finansmannen och filantropen George Soros.

Den ungerska regeringen propagerar sedan länge konspirationsteorier om hur Soros ”transnationella imperium” ligger bakom migrationsströmmar till Europa, och i omfattande kampanjer sprids myter om en ”Soros-plan” som genom invandring av muslimer och spridandet av liberala idéer söker underminera Ungerns självständighet, Europa och den kristna civilisationen.

Hatkampanj mot Soros i Ungern. På affischen står: ”Låt inte Soros få sista skrattet.” Någon har klottrat ”stinkande jude”.

För att Europa ska överleva och förbli ”européernas  kontinent” måste ”Soros-imperiet” besegras, proklamerade premiärminister Viktor Orbán i ett tal den 24/7 2017. I ett tal i februari i år anklagade han Soros och dennes följeslagare för att genom migration vilja blanda upp det ungerska folket för att skapa en ”Homo Sorosicus” och manade till solidaritet med européer som ville rädda sina länder och den kristna kulturen. I ungersk statskontrollerad tv återges även instämmande Irans högste ledare ayatolla Khameneis ord om Soros som en ”rik sionist”.

Detta är en propaganda som tydligt appellerar till klassiska antisemitiska föreställningar om judiska konspirationer som destabiliserar och upplöser nationer, värderingar och kulturer. Det bör noteras att samma typ av mytbildning, inklusive bruket av ”Soros” som signalord för en ”judisk världskonspiration”, idag är central även i vit makt-rörelser i Sverige, Europa och USA.

Regeringspartiet Fidesz har även verkat för att rehabilitera flera av mellankrigstidens och krigsårens pronazistiska och antisemitiska politiker och författare. 2016 delade Orbán ut en prestigefull medalj till Zsolt Bayer, medgrundare av Fidesz och ökänd för sin grova hets mot bland andra judar.

Kent Ekeroth under riksdagens utrikespolitiska debatt.

I sitt anförande i riksdagen berömde Ekeroth den ungerska regeringens kamp mot ”omfattande kampanjer från så kallade NGO:s med mångmiljardären Soros i spetsen”. Han försvarade  också Orbáns försök att stänga ned det av Soros grundade Central European University i Budapest. Detta universitet, ”finansierat av George Soros”, är ”vänsterns…tyngsta institution i spridandet av globalism” i Central- och Östeuropa, meddelade SD:s riksdagsledamot. Ekeroth tackade även Orbán för att han ”står upp för Europa” och utnämnde honom till ”den främsta statsledaren i världen just nu”.

Att SD tilltalas av den xenofoba och ”illiberala” politik som förs i Ungern är känt sedan tidigare. Men inte heller SD:s flexibla hållning till antisemitism är någon nyhet. Partiet är emot antisemitism när det passar, framför allt när frågan kan exploateras för att misstänkliggöra muslimer som kategori. Antijudiska utspel bland egna partiföreträdare – eller på Ekeroth och SD närstående sajter som Avpixlat (numera Samhällsnytt) – väcker däremot sällan protester. Att Ekeroth i riksdagen nu inte bara applåderar utan även ekar den ungerska regeringens retorik om Soros bör därför inte förvåna. Däremot kan det tjäna som påminnelse om vilken typ av parti SD är. Om nu någon glömt det.

SKMA

En tidigare version av denna artikel publicerades på SKMA:s blogg 15/2 2018.