Citatet publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

”I…DN ger den svenske regissören [Ruben Östlund] ett tips på hur man lättast vinner en Oscar: ”man kan ju alltid göra en film om andra världskriget eller Förintelsen”, och säger att det beror på att det finns ett ”judiskt community” med ”inflytande” i Hollywood. Östlund för vidare en tröttsam antisemitisk myt, som punkteras i samma reportage där af Kleen hänvisar till forskning som visar att exempelvis Förintelsefilmer kommer väldigt långt ner på listan när man tittar på Oscarstatistiken. Tajmningen kunde inte vara sämre, för Östlund spelar aningslöst mörka krafter i händerna. I Trumps USA växer högerpopulismen och extremhögern, och då får den gamla nidbilden av Hollywood som ett syndens näste styrt av judar, homosexuella och vänsterliberaler ny näring.”

Mattias Oscarsson

Sydsvenskan 2/3 2018