Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

Under rättegången mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 som dödade fem personer och skadade ett stort antal människor, har nya uppgifter framkommit om hur Akilov under planeringsfasen övervägde olika mål för sin attack.

Förundersökningen visar, enligt uppgifter i DN och andra medier, att Akilov i en chatt med vad han uppfattade som kontakter inom den jihadistiska terrorgruppen Islamiska staten föreslog attacker mot bland annat judar eller homosexuella. Enligt DN den 2/2 ska Akilov vid ett tillfälle ha skrivit ”1. Judisk synagoga” högst upp på en lista över potentiella mål.

Antisemitism och hat mot homosexuella är centrala inslag i extrema islamistiska miljöer. Under senare år har jihadistiska terrorattacker mot judiska mål utförts i Frankrike, Belgien och Danmark.