Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2018

I slutet av 1960-talet iscensatte den kommunistiska regimen i Polen en antisemitisk kampanj som tvingade en stor del av landets judar i exil. 50-årsminnet av dessa händelser sammanfaller med en förstärkt antijudisk strömning i dagens Polen.

1968 kulminerade den antisemitiska kampanjen i det kommunistiska Polen som ledde till att mellan 13 000 och 20 000 polska judar drevs ut ur landet. De judar som tvingades i exil utgjorde en betydande del av den spillra av den polsk-judiska befolkningen som fanns kvar i landet efter Förintelsen. Under Nazitysklands folkmord mördades omkring 3 miljoner polska judar.

Kampanjen, som fördes under ”antisionistisk” flagg, initierades redan efter det israelisk-arabiska kriget 1967 när kommunistpartiets förste sekreterare Wladyslaw Gomulka anklagade polska judar för att utgöra ”sionistiska femtekolonnare”. I samband med studentprotesterna våren 1968, och de krav på reformer som framfördes, stegrades propagandan.

Antisemitismen, underblåst av en maktkamp inom kommunistpartiet, exploaterades för att krossa revolten och stärka regimens auktoritet. Studentupproret skylldes på ”sionister” och andra ondskefulla krafter. Runt om i landet arrangerades politiska möten med slagord som ”Ned med sionisterna” och ”Sionisterna till Israel”. Tusentals judar avskedades från sina arbeten och uppmanades av regimen att lämna landet. Av de judar som drevs ut eller flydde Polen kom runt 3 000 till Sverige.

Massmöte under den antisemitiska kampanjen i Polen i slutet av 1960-talet. På flera av plakaten står ”Sionisterna till Israel”.

 

50-årsminnet av händelserna 1968 sammanfaller med en förstärkt antisemitism i dagens Polen, en strömning som bland annat fått näring av den nuvarande nationalkonservativa regeringens försök att hindra en fri debatt om polackers deltagande i förföljelser och mord på judar under den nazityska ockupationen. Warszawas chefsrabbin Michael Schudrich avvisar försök att likställa situationen nu och då, men menar att det finns vissa likheter i de budskap som hörs i det polska samhället.

Denna parallell framhålls även av Dariusz Stola, chef för POLIN, Museet över de polska judarnas historia. ”Det finns likheter mellan de antijudiska paroller och lögner som används idag och de som förekom 1968. Det förefaller som om antisemiterna blivit mer självsäkra”, sade han till Deutsche Welle 8/3. I sociala medier kan man idag läsa kommentarer som att ”Vänsterlobbyn i Bryssel styrs av judar och Israel” eller ”Synd att inte alla judar utvandrade 1968. Nu gör de sig viktiga igen.”

Polens president Andrzej Duda sade i ett tal till minne av den antisemitiska kampanjen att Polen ångrar det ”skamliga agerandet”, men tillade att dagens fria Polen inte är ansvarigt och därför egentligen inte måste be om ursäkt. Enligt uppgifter i polska medier möttes hans tal av rop om ”hyckleri” och ”skam” från publiken.

SKMA