I riksdagens utrikespolitiska debatt den 14/2 hyllade SD:s Kent Ekeroth den ungerska regeringens xenofoba politik och angrepp på demokratiska fundament. Ekeroth applåderade även Orbán-regeringens hatkampanj mot finansmannen och filantropen George Soros.

Hatkampanj mot Soros i Ungern. På affischen står ”Låt inte Soros få sista skrattet”. Någon har klottrat ”stinkande jude”.

Den ungerska regeringen propagerar sedan länge konspirationsteorier om hur Soros ”transnationella imperium” ligger bakom migrationsströmmar till Europa, och i massiva kampanjer sprids myter om en ”Soros-plan” som genom invandring och liberala idéer söker underminera Ungerns självständighet och kultur.

Detta är en propaganda som tydligt appellerar till klassiska antisemitiska föreställningar om judiska konspirationer som destabiliserar och upplöser nationer, värderingar och kulturer. Det bör noteras att samma typ av mytbildning, inklusive bruket av ”Soros” som signalord för en ”judisk världskonspiration”, idag är central även i vit makt-rörelser i Sverige, Europa och USA.

I sitt anförande berömde Ekeroth den ungerska regeringens kamp mot ”omfattande kampanjer från så kallade NGO:s med mångmiljardären Soros i spetsen”. Han försvarade  också premiärminister Viktor Orbáns försök att stänga ned det av Soros grundade Central European University i Budapest. Detta universitet, ”finansierat av George Soros”, är ”vänsterns…tyngsta institution i spridandet av globalism” i Central- och Östeuropa, meddelade SD:s riksdagsledamot. Ekeroth tackade Orbán för att han ”står upp för Europa” och utnämnde honom till ”den främsta statsledaren i världen just nu”.

Att SD tilltalas av den xenofoba och ”illiberala” politik som förs i Ungern är känt sedan tidigare. Men inte heller SD:s flexibla hållning till antisemitism är någon nyhet. Partiet är emot antisemitism när det passar, framför allt när frågan kan exploateras för att misstänkliggöra muslimer som kategori. Antijudiska utspel bland partiföreträdare – eller på Ekeroth och SD närstående sajter som Avpixlat (numera Samhällsnytt) – väcker däremot sällan protester. Att Ekeroth i riksdagen nu inte bara applåderar utan även ekar den ungerska regeringens retorik om Soros bör därför inte förvåna. Däremot kan det tjäna som påminnelse om vilken typ av parti SD är. Om nu någon glömt det.

SKMA

Läs mer:

SKMA: Antijudiska inslag i kampanj mot Soros

Läs mer om antisemitism inom SD och SD-vänliga miljöer:

SKMA om Avpixlat: SD-vänliga nätkrigare ser judisk komplott bakom mångkultur

Svante Weyler, SKMA: Att antisemitiska myter underblåses av en ledamot av Sveriges riksdag är skrämmande

SKMA: SD är ett hot mot landets demokratiska grundvalar

SKMA: SD: Judarna inget ”problem” så länge de är få

Jonathan Leman i SKMA:s Nyhetsbrev: Den högerextrema antisemitismen

SKMA: SD sanktionerar judehat

SKMA: SD samarbetar med judehatets företrädare i Europaparlamentet. Avståndstagandet från antisemitismen spel för gallerierna

SKMA: Expressens avslöjande visar att SD inte såg jurist som spred judehat och rasism som ett problem

SKMA: Hatfilm sprids snabbt

Mathan Ravid, SKMA: Avpixlat judehat 

Mathan Ravid, SKMA: ”Judarnas” svek. Högerpopulisternas attacker på ”judar” som kritiserar muslimhatet