Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2017

I samarbete med Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande och Forum för levande historia arrangerade SKMA i Stockholms stora synagoga den 9 november 2017 en högtidsstund till minne av Novemberpogromen 1938 (”Kristallnatten”).

Svante Weyler. Foto: Mathan Shastin Ravid

 

Minnesstunden inleddes av Svante Weyler, ordförande för SKMA. Därefter berättade Walter Frankenstein om sina upplevelser som ung jude i Berlin i samband med pogromen.

Walter Frankenstein. Foto: Mathan Shastin Ravid

 

Kvällens huvudanförande hölls av Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hon belyste Novemberpogromens bakgrund, förlopp och konsekvenser, och påminde om Aftonbladets förstående hållning till Nazityskland och avvisande inställning till judar som flydde nazistisk förföljelse. Pettersson pekade även på dagens högerextrema strömningar och angrepp på judar och andra grupper, och efterlyste nya allianser i arbetet mot hat och fördomar. Läs hennes tal här.

Karin Pettersson. Foto: Mathan Shastin Ravid

 

Under kvällen delade SKMA även ut årets Elsapris till den ideella föreningen Juridikfronten. Föreningen belönas för sitt arbete med att ”initiera och tillse att rättsliga processer drivs i synnerhet mot personer och organisationer som på internet och i andra sammanhang bryter mot lagens bestämmelser om hets mot folkgrupp.” Priset består av ett diplom och 20 000 kr. Läs mer om Elspriset och Juridikfronten här.

SKMA:s ordförande Svante Weyler och några av Elsapristagaren Juridikfrontens medlemmar. Foto Mathan Shastin Ravid

 

Musik framfördes av Channa Riedel, Olle Vikström, Anton Svanberg och Sebastian Hegedüs. Kvällen avslutades med Kaddishbönen som lästes av kantor Isidoro Abramowicz.

Musik framfördes av Channa Riedel, Olle Vikström, Anton Svanberg och Sebastian Hegedüs. Foto: Mathan Shastin Ravid