Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2017

På Polens självständighetsdag den 11/11 samlade en högernationalistisk marsch i Warszawa runt 60 000 deltagare. Under manifestationen, som arrangerades av högerextrema grupper, skanderades och bars banderoller med rasistiska, antisemitiska och antimuslimska slagord som ”Ut med judarna”, ”Stoppa islamiseringen” och ”Ett rent Polen, ett vitt Polen”.

När den statliga tv-kanalen TVP frågade en man om varför han deltog i marschen blev svaret: ”För att ta ifrån judarna makten”. TVP bevakade demonstrationen under vinjetten ”Den stora patriotiska marschen”.

Den nationalkonservativa polska regeringen beskrev manifestationen i positiva ordalag, inrikesminister Mariusz Blaszczak kallade den ”en vacker syn”. President Andrzej Duda tog däremot avstånd och fördömde, vad han kallade, ”sjuklig nationalism”, främlingshat och antisemitism. Marschen, i vilken även högerextremister från andra europeiska länder deltog, möttes också av protester.

Michal Bilewicz, en av Polens ledande extremism- och fördomsforskare, sade till DN 28/11 att acceptansen för extrema åsikter i den polska offentligheten snabbt utvidgas. ”Ju mer folk exponeras för rashat, som vid manifestationen den 11 november, desto mer avtrubbade blir de. Till sist bli det normalt med fascistsymboler och slagord mot judar och muslimer”.

Den judiska befolkningen i Polen beräknas idag uppgå till runt 7 000 individer. Den muslimska minoriteten uppskattas utgöra 0,1 procent av befolkningen. Anna Tatar från den polska antirasistiska organisationen ”Aldrig mer” noterade i DN 24/11 att Polen länge haft en antisemitism utan judar, men att man nu även fått en ”islamofobi utan muslimer”.