Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2017

Under 2017 genomför SKMA tio studieresor till Förintelsens platser med sammanlagt ca 300 ungdomar. Bland dessa ingår en grupp från Värmdö, som deltar i projektet Demokratiambassadörerna under ledning av Jenny Lönngren, ungdomssamordnare i Värmdö kommun. Projektets syfte är utbilda unga i demokrati och mänskliga rättigheter så att de sedan kan sprida sin kunskap vidare och diskutera vikten av att värna demokratin och dess värden med andra unga i kommunen, och man ser resan med SKMA till Polen som en viktig del i projektet.

Bildtext: Gruppövning med unga som deltar i projektet Demokratiambassadörerna.
Foto: Jenny Lönngren

Resan, som leds av SKMA:s Lena Jersenius, äger rum i slutet av oktober och inkluderar besök i Krakows tidigare judiska stadsdel Kazimierz, det före detta gettoområdet Podgorze, det för detta arbetslägret Plaszow, den tidigare SD-skolan i Rabka samt det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

SKMA:s elevresor till Förintelsens platser ingår alltid i större utbildningar, som inkluderar förberedande seminarier och tips för efterarbete. Den 17 augusti i år höll Lena Jersenius och Mathan Shastin Ravid från SKMA ett förseminarium med gruppen i Värmdö. Föreläsningspass varvades med gruppövningar, de ämnen som diskuterades var antisemitismens historia, demokrati och diktatur, nazismen som ideologi samt hur den nazityska politiken drabbade judar, romer, homosexuella och andra grupper.

Är du intresserad av våra elevresor? Läs mer på skma.se/utbildning/elevresor!