Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2017

Bassem Nasr, politiker (MP) och sedan länge engagerad i Palestinarörelsen, kritiserar bristen på avståndstagande från judehat i propalestinska sammanhang.

Med anledning av judehatet som manifesterades vid Svensk-Palestinska centrets demonstration mot Israel i Helsingborg manade Bassem Nasr, ledamot (MP) i Malmö kommunfullmäktige, i Sydsvenskan 17/8 Palestinarörelsen att göra upp med den antisemitism som sedan länge tillåtits florera i dess led.

Bassem Nasr. Foto: Cecilia Bergman

Nasr, själv svensk-palestinier med ett långvarigt engagemang i Palestinarörelsen och starkt kritisk till den israeliska politiken, menade att det nu måste vara slut med alla bortförklaringar, istället krävs en storstädning för att få bort fördomar och hat.

Här följer ett utdrag ur hans artikel:

”På min första demonstration hörde jag en ilsken man i 40-årsåldern skrika att ungdomarna borde lämna demonstrationståget och istället bege sig till en namngiven butik som skulle stenas på grund av att ägaren sades vara jude. Palestinarörelsen såg då till att jag fick min första upplevelse av ogenerad och grov antisemitism, men det skulle inte bli sista gången.

Under de efterföljande åren såg jag otaliga exempel på antisemitiska uttryck inom Palestinarörelsen, till exempel hatiska slagord, hyllningar av antisemiter och kränkande karikatyrer. Problematiken har varit för omfattande i tid, geografi och avsändare för att kunna betraktas som enskilda händelser.

Nu, 19 år senare, smärtar det att konstatera att antisemitismen är ett stående inslag i Palestinarörelsen. Vid absolut flest tillfällen har antisemitismen uttryckts av en minoritet bestående av unga, arga och obildade män – och lika ofta har majoriteten inom Palestinarörelsen inte gjort tillräckligt för att stoppa judehatet.

I Helsingborg omvandlades i slutet av juli en propalestinsk manifestation till en plattform för antisemitism. I efterspelet hörs bortförklaringar som upprepats vid många tidigare tillfällen när medier konfronterat dem som sprider antisemitism. Bland annat sägs det att upprördheten över situationen i Palestina gått över styr och orsakat judehatiska uttryck.

Enligt min mening ska en vuxen människa som inte klarar av att kontrollera vad som kommer ur munnen avstå från att hålla politiska brandtal.

En annan bortförklaring är att när en propalestinsk talare säger ’judar’ så menar hen inte just judar utan något helt annat, nämligen staten Israel. Att acceptera en sådan undanflykt är att blanda bort korten, inte stå för saklighet. […]

Incidenten i Helsingborg är polisanmäld och det är viktigt att polisen utreder om brott har begåtts. Polisens roll är betydelsefull, men den långsiktiga lösningen för att få bort antisemitismen från demonstrationerna förutsätter ett mer omfattande arbete där de palestinska föreningarna runt om i Sverige tar ett större ansvar för sina arrangemang.

Det duger inte med bortförklaringar, nu krävs antirasistisk handling. Palestinarörelsen bör rycka tillbaka megafonerna från antisemitiska hatpredikanter och otvetydigt ta ställning mot den kollektiva skuldbeläggningen av judar och förebygga fler kränkningar.

Det politiska intresse som unga palestinier har ska omsättas i fredliga aktioner, inte hat. Palestinarörelsen bör en gång för alla göra en storstädning och vädra ut antisemitismen.”