Det österrikiska högerpopulistiska partiet FPÖ har en lång historia av antisemitism. Under senare år har FPÖ sökt tona ned denna inriktning, men ledande företrädare fortsätter trots detta att på olika sätt artikulera eller appellera till antijudiska sentiment. Det gäller även FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache som 2012 spred grov antisemitisk propaganda via sin Facebooksida.

Der Standard 19/7 om FPÖ och antisemitismen.

Häromdagen (19/7) avslöjade tidningen Der Standard att FPÖ-parlamentarikern Johannes Hübner 2016 i ett tal hos den tyska högerextrema organisationen Gesellschaft für freie Publizistik gjorde flera uttalanden med antisemitiska anspelningar. Med antydningar och kodord beskrev Hübner bl.a. vad han kallade ”massinvandringen” som iscensatt av ett ”illegalt, konspirativt nätverk” med kopplingar till judar och frimurare. I linje med nazitysk antisemitisk vokabulär från 30-talet angrep han juristen Hans Kelsen, som utformade Österrikes författning, genom att kalla honom ”Hans Kohn”, detta i syfte att framhålla Kelsens judiska bakgrund. Judar som överlevt Nazitysklands folkmord omnämndes som ”så kallade förintelseöverlevande”.

Österrikes förbundskansler Christian Kern fördömde Hübners antisemitism och de judiska församlingarnas ordförande Oskar Deutsch kallade honom en ”skam för Österrikes parlament”.

I Sverige upprätthåller SD nära kontakter med FPÖ. Strache har besökt SD och 2016 besökte Björn Söder, riksdagsledamot och andre vice talman, FPÖ i Wien. På sin hemsida har Söder lagt ut en bild på sig själv tillsammans med bl.a. Johannes Hübner och Heinz-Christian Strache.

Skärmavbild från Björn Söders hemsida.

 

SKMA