Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

I samband med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) marsch i Falun på första maj skrev Elvine Lindell, då kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Rättvik, uppmuntrande kommentarer om nazisterna i sociala medier. När Expo 5/4 bad henne förklara sin syn på NMR svarade hon: ”Jag tycker de är tuffa, de går ju på där och de struntar i vad folk tycker om dem och det tycker jag är tufft.”

”Tuffa”, tyckte Lindell. Nazister i Falun.

I intervjun med Expo påstod Lindell vidare att världen styrs av en judisk konspiration. Budskapet förmedlades via antisemitiska kodord som ”Rothschild” och ”sionisterna”: ”Men sedan vet jag ju också att Rothschilds bank och alla de här höga sionisterna, det är ju de som styr.”

Lindell uttryckte även rasistiska uppfattningar om svarta och ventilerade den i högerextrema miljöer vanliga konspirationsteorin att ”judarna” vill underminera europeiska nationer genom att befrämja migration och mångkultur: ”det är de här Rothschilds bank och de här som ju gärna vill ha in och blanda upp oss”.

Efter att Expo uppmärksammat SD-politikerns uttalanden uppmanades Lindell att lämna sina uppdrag i partiet. Enligt P4 Dalarna 9/4 ska så också ha skett.